Ook jouw Zaak: hotel Pincoffs

 • Inhoudstype:
  • Interview
 • Thema’s:
  • Digitaal
  • MKB010 Next

“Duurzaamheid is deel van onze hotelbeleving.”

Rotterdams ondernemer Edwin van der Meijde startte 12,5 jaar geleden met zijn vrouw een duurzaam boetiekhotel. Een rijksmonument bij de Entrepothaven werd verbouwd tot Hotel Pincoffs. Duurzaamheid was toen nog nieuw, inmiddels is hij niet meer de enige hotelier die hiervoor kiest. Hoe blijft hij onderscheidend met zijn zaak?

Pincoffs

Kansen van duurzaam ondernemen

Voor Edwin was duurzaamheid 12,5 jaar geleden al een vanzelfsprekendheid. Thuis, met zijn gezin, aten ze biologisch en werd het afval grondig gescheiden. Waarom dan als ondernemer met twee maten meten? Maar er was meer. Edwin vertelt: “Ik zag als ondernemer ook kansen om onszelf te onderscheiden met duurzaamheid, zeker voor het kleine hotel dat we zijn.”

 Duurzaamheid als totaalconcept

Duurzaamheid was niet een klein onderdeel maar een heel concept. In het oude rijksmonument werden bij de verbouwing meteen alle ramen vervangen door dubbel glas. Voor de inrichting werden antieke deuren en kasten hergebruikt. Meubels zijn gemaakt van oude postzakken en een voormalige laboratoriumkast is nu hun gastenboek.

In de jaren die volgden, voerde Edwin dit concept steeds verder door. Alle verlichting is vervangen door LED-lampen, de stroom is groen. Van gebruikte zeepjes worden nieuwe gemaakt, afval wordt maar liefst in tien delen gescheiden. Zoveel mogelijk etenswaren zijn biologisch en groenten komen zelfs uit de eigen moestuin.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Geloofwaardig en echt

Als bekroning voor al deze duurzame keuzes heeft Hotel Pincoffs sinds 2010 het milieukeurmerk Green Key. Met het hoogst haalbare niveau: goud. Waarbij ze meer doen dan het afvinken van de verplichte vakjes. “Duurzaam betekent voor ons eigenlijk puurzaam. Wat we bijdragen moet echt zijn, geloofwaardig en waarachtig. Het personeel is betrokken bij onze manier van ondernemen en draagt onze duurzame gedachte met verve uit. En ook onze toeleveranciers kiezen we op deze criteria uit.”

Groen met een glimlach

Natuurlijk ziet Edwin ook dat nieuwe hotels per definitie duurzaam zijn en het niet meer zo nieuw is wat hij doet. Toch gaan de zaken goed bij hotel Pincoffs. “Omdat duurzaamheid deel is van onze hotelbeleving”, legt hij uit. “We bieden niet alleen een bed en een douche. Je komt naar ons toe als je iets bijzonders wilt. Mensen stappen hier in een andere wereld. We leggen die wereld niet op, maar vertellen wel ons verhaal bij wat je in het hotel zoal aantreft. Het moet vooral leuk zijn. Ons motto is niet voor niets: groen met een glimlach. De combinatie met onze hoge servicegerichtheid maakt dat we ook worden gezien als origineel en sympathiek.”

Ik zag als ondernemer ook kansen om onszelf te onderscheiden met duurzaamheid, zeker voor het kleine hotel dat we zijn.”

Edwin van der Meijde

Bomen planten

Zo konden gasten een aantal jaar een boom uitzoeken om te planten in het bos dat Edwin liet aanleggen in Panama, om CO2-uitstoot te compenseren. In Panama, omdat bomen daar nu eenmaal veel goedkoper zijn dan hier. Toch besloot hij dat het idee ook bij zijn eigen hotel uitgevoerd moest worden.

Een plekje voor de buurt

Inmiddels heeft hij drie Hollandse iepen laten aanplanten op de kade voor het hotel en een moestuin laten aanleggen, waar de buurt ook plezier van heeft. “Het is echt een plekje aan het worden in de buurt; bewoners bemoeien zich zelfs met wat er in de tuin staat. Daar kan ik echt blij van worden: duurzaam als sociaal aspect en samen de wereld leuker maken.”

Slim ondernemen

Duurzaam zijn vraagt altijd om een investering maar hoe meer mensen ermee aan de slag gaan, hoe betaalbaarder het wordt. Prijzen liggen nu echt anders dan tien jaar geleden, weet Edwin. Daarnaast moet je slim ondernemen, tipt hij. “Wij bieden maatwerk. We hebben geen ontbijtbuffet waar je aan het einde van de ochtend de helft van moet weggooien.

We vragen onze gasten wat ze op hun bord willen en bedienen hen heel gericht. Dan is duurzaam best betaalbaar. En een laatste tip: blijf in duurzame keuzes dicht bij wat je als ondernemer denkt aan te kunnen. Begin met kleine dingen, waar jij kansen in ziet en blij van wordt. Je kunt de boom nog altijd verder optuigen.”

Begin als ondernemer met kleine, duurzame dingen. Je kunt de boom nog altijd verder optuigen.”

Edwin van der Meijde

Tips van Edwin voor het (verder) verduurzamen van jouw zaak:

 • Begin klein, met dat wat past bij jouw onderneming en waar jij kansen in ziet. Je kunt je duurzame concept nog altijd uitbreiden.
 • Wees creatief: duurzaamheid zit in veel kleine dingen zoals het gebruik van tafelwater in plaats van bronwater uit flessen
 • Als je echt duurzaam wilt zijn, maak dan ook goede afspraken hierover met je toeleveranciers
 • Vraag je klanten wat ze willen en biedt maatwerk. Zo houd je het betaalbaar voor hen en voor jezelf.

Contact

Deel deze pagina