Ook jouw Zaak: Drukkerij Kapsenberg van Waesberge
“Continuïteit is belangrijker dan winst.”
Kapsenberg van Waesberge is niet alleen het oudste bedrijf van Rotterdam, maar ook de meest duurzame drukkerij van de stad. Opgericht in 1590 en vervolgens overgedragen van vader op zoon. Dan ben je wel zuinig op je zaak, je mensen en je omgeving.
Jong geleerd
Die drijfveer om goed voor zijn bedrijf, medewerkers en het milieu te zorgen, voelt Frank Kapsenberg in al zijn vezels. Duurzaam en circulair ondernemen is geen modegril. Je doet het ook niet alleen omdat het moet. Het is een overtuiging. En die had hij als jonge jongen op de middelbare school al, waar hij de lerares economie corrigeerde. ‘Winst is het belangrijkste doel voor een ondernemer”, zei deze. Waarna de jonge Frank haar tegensprak met de woorden: ‘dat is niet winst, maar continuïteit’. Want zo had hij het met de paplepel ingegoten gekregen. “Als je het bedrijf krijgt overgedragen van je vader, die het weer kreeg overgedragen van zijn vader, dan heb je daar een zorg voor. Niet alleen voor het bedrijf an sich, maar ook voor je mensen en de wereld om je heen.”
Van 5000 naar 500 liter afval
Frank dacht eigenlijk al in 2001 dat het bedrijf goed bezig was met duurzaamheid. Totdat hij de certificering voor milieumanagement, ISO 14001, ging aanvragen. Bleek dat ze het nog beter konden doen. Sindsdien recyclen ze nagenoeg al hun spullen. “Houtpallets worden opnieuw gebruikt door anderen, aluminiumplaten ook, plastic en papier worden gerecycled en poetsdoeken gewassen in plaats van weggegooid. Waar we eerst een afvalcontainer hadden staan van 5000 liter staat er nu nog maar een van 500”, zegt Frank.
Speciale software voor minder inkt
Ook het hele drukproces is enorm verduurzaamd. Kapsenberg van Waesberge gebruikt een speciale software om de dikte van de inkt terug te dringen en dus minder inkt te gebruiken. De inkt die ze gebruiken is bio-based en bevat geen alcohol. Bij de drukpersen is een speciale pomp en spoelinstallatie geïnstalleerd waardoor de machines nog maar één keer per maand in plaats van wekelijks gereinigd hoeft te worden. Het bespaart ook nog eens in productietijd en tijd van je personeel. “Onze mensen hebben dan weer tijd om papier in te pakken”, grapt Frank. Serieus vervolgt hij dat hij een hele zoektocht heeft afgelegd naar een machine die zijn producten in papier kan verpakken in plaats van plastic. “Machinaal in papier verpakken kan alleen bij één formaat, bijvoorbeeld A4. Het schakelen tussen verschillende formaten is lastig.” Dan maar niet machinaal en met de hand, was zijn besluit. Op termijn is het zijn wens om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te kunnen nemen voor deze klus.
Alles wat van het dak komt, gaat rechtstreeks naar onze machines en lampen. In de zomer levert dat 100% groene energie op.”
Frank Kapsenberg
Energie van het dak rechtstreeks naar de machines
Het kan Kapsenberg van Waesberge niet duurzaam en circulair genoeg zijn. Als een van de eerste bedrijven deden zij mee met ‘Zon op bedrijfsdaken’ zo’n twee jaar geleden. Sindsdien liggen er 390 zonnepanelen op het dak van het pand en hebben ze het A+++++ label. “Alles wat van het dak komt, gaat eerst rechtstreeks naar onze machines en lampen”, vervolgt Frank. “Van april tot september levert dat 100% groene energie op, in de winter vullen we het tekort aan door groene energie in te kopen. Dat is niet veel, zo’n 10 MW per jaar.” Hij merkt op dat er nu veel meer gelet wordt op het hele energieverbruik van de drukkerij. Beeldschermen of kopieerapparaten worden steevast uitgezet om lekstroom tegen te gaan, lampen blijven niet onnodig aan, Tl-verlichting is vervangen door led, en ga zo maar door. “Als je het eenmaal ziet, is er veel te winnen.”
Uiteindelijk bespaart de verandering naar een duurzaam productiebedrijf mij tienduizenden euro’s per jaar.”
Frank Kapsenberg
Restafval: de grootste besparing
Voor de aanschaf van de zonnepanelen heeft Frank subsidie aangevraagd. Zijn grootste investering zit in het opzetten van het systeem voor de ISO 14001 certificering: eenmalig zo’n 15.000 euro. Voor onderzoek, het aanleggen van een aparte administratie en begeleiding. Zijn grootste directe besparing zit in de container en het reduceren van afval van 5000 naar 500 liter. “Het afvoeren van restafval is erg duur dus recyclen en hergebruiken loont echt de moeite. Uiteindelijk bespaart de verandering naar een duurzaam productiebedrijf mij tienduizenden euro’s per jaar.”
Verantwoord beheerde bossen
Dat papier niet per se duurzaam is, vindt Frank een interessante gedachte maar ook daar heeft hij zich in verdiept. “Papier is een duurzame grondstof. In 90% van de gevallen wordt het zonder bleekmiddel geproduceerd. Het FSC-keurmerk geeft de zekerheid dat de grondstof voor papier en karton afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. Het bedrijf achter dit keurmerk ziet er ook op toe dat voor iedere boom die gekapt wordt, er 1,5 boom wordt teruggeplant. Zo krijg je een gezonde verhouding tussen jongen en oude bomen. Waarom dat belangrijk is? Een bos gaat doorgaans 300 jaar mee. Door zo’n bos te beheren en te onderhouden gaat het 700 jaar mee. En tot slot: er is geen andere grondstof die zo vaak gerecycled wordt, wel zeven keer voor 89%”.
Klanten kunnen met ons CO2-neutrale product ook hun eigen footprint laag houden.”
Frank Kapsenberg
Ook klanten vragen om een lage footprint
Klanten waarderen Kapsenberg van Waesberge niet alleen om hun duurzame inspanningen maar vragen ook expliciet naar de CO2-uitstoot van het bedrijf. “Primair gaat het bij ons natuurlijk om het leveren van een goed product, namelijk kwalitatief hoogwaardig drukwerk. En voor alle vragen daaromheen een passende oplossing bieden. Maar klanten moeten zelf natuurlijk ook voor een zo laag mogelijke footprint zorgen. Dat kan met ons volledig CO2 neutrale product. En dat voor een goede prijs/ kwaliteit.”
Schoon vervoer
In de toekomst wil Kapsenberg van Waesberge nog investeren in een elektrische vrachtwagen. “We hebben een bus met laadklep nodig en de elektrische variant daarvan is nu nog enorm duur. Dat zou echt op de kostprijs van het product gaan drukken, dus dat doen we nog even niet. Een deel van ons vervoer doen we wel al met een kleinere auto en die is elektrisch. Ook kijken we naar mogelijkheden voor een hub in de Spaanse Polder, zodat de last mile, de laatste kilometers, naar de stad uitstootvrij zijn.”
TIPS
van Frank voor het (verder) verduurzamen van jouw zaak:
- Begin gewoon; als je je erin verdiept, is het echt leuk en het verandert je kijk op de dingen die je doet.
- Ga naar een duurzaamheidsbeurs, en laat je informeren en inspireren. Het heeft mij in ieder geval de ogen geopend dat er nóg meer mogelijk is.
- Als je wilt dat het een succes wordt, neem dan je medewerkers erin mee. Schoonmakers, administratief medewerkers, accountmanagers: allemaal moeten ze erin mee en duurzaam gaan werken.
- Verzamel goede partners om je heen
- Neem een kijkje bij je collega’s. Zie elkaar niet als concurrenten maar als partners om van elkaar te leren. Wij hebben werkbezoeken geregeld met andere drukkerijen om van elkaar te leren op het gebied van duurzaam ondernemen.
Meer inspiratie
- Meer ondernemersverhalen
- Meer weten over MKB010 Next
- Handige tools, links en meer