Ook jouw Zaak: Loef beheer

 • Inhoudstype:
  • Interview
 • Thema’s:
  • Duurzaamheid
  • MKB010 Next

“Vastgoed verduurzamen? Begin vandaag!”

Kantoorpanden in Nederland moeten over een paar jaar aan de energieprestatienorm voldoen. Energielabel C in 2023, A in 2030. Loef Beheer is er volop mee bezig. Het bedrijf beheert bedrijfspanden en werkt in de eigen projecten aan duurzaam bouwen en renoveren. Best een ingewikkelde klus, vindt directeur Marjolein Beemster. Want waar begin je?

Loef beheer

Aanpassen aan de marktvraag

Zorgen dat een pand langer meegaat, is de gemakkelijkste eerste stap, volgens Marjolein. Denk aan beter en regelmatig onderhoud plegen en er zo bijvoorbeeld voor zorgen dat een dak vijf jaar langer meegaat. Maar ook: weten welke materialen je gebruikt, zodat deze ‘los’ te maken zijn en je ze kunt vervangen of hergebruiken.

Focus op ontwerp en materiaalgebruik

“Bij grootschalige renovatie of nieuwbouw kun je je het beste focussen op het ontwerp en materiaalgebruik. Het pand zo ontwerpen dat je het gebruik ervan over twintig jaar gemakkelijk kunt aanpassen aan de marktvraag: een kantoor wordt een school, een bedrijfshal met één gebruiker wordt eenvoudig opgesplitst in meerdere units of andersom. Zonder te hoeven slopen en de grondstoffenvoorraad verder uit te putten.”

Focus bij grootschalige renovatie of nieuwbouw op het ontwerp en materiaalgebruik zodat je een pand straks altijd kunt aanpassen aan de marktvraag.”

Marjolein Beemster

Voor een betere wereld

Duurzaam ondernemen doet Marjolein niet alleen omdat het moet vanuit de regelgeving. “Het moet wat mij betreft vooral voor de volgende generaties en voor de wereld. Dat klinkt groots maar ik zie het echt als mijn plicht om daaraan bij te dragen. Wat de regelgeving betreft: deze wordt steeds verder doorgevoerd, dus dan kun je maar beter vandaag starten.”

Goedkoop is duurkoop

Gemakkelijk gezegd misschien, want duurzame oplossingen zijn niet altijd de goedkoopste. Volgens Marjolein is dat denken op de korte termijn, iets wat je als ondernemer nu nét niet moet doen. Want iedere vijf of tien jaar sleutelen aan een pand kost ook geld. Dus vooruitkijken en je businessmodel inrichten op de toekomst, is haar devies.

Over twee jaar een probleem

Bovendien, als je nu niet meedoet, heb je over twee jaar gewoon een groot probleem. “Als je kantoorlocatie in 2023 niet aan label C voldoet, mag je het niet meer verhuren. Veel banken financieren dit ‘bruine’ vastgoed dan niet meer. Dát maakt kostbaar pas relatief. Of op zijn Rotterdams: goedkoop blijkt dan uiteindelijk duurkoop.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Samen bereik je meer

Dé oplossing om vastgoed te verduurzamen, is er niet, geeft Marjolein toe. “Als ondernemer zul je constant moeten onderzoeken, keuzes moeten maken en risico’s durven nemen. Het  platform van MKB010>>Next  helpt hierin.”

Zelf deed ze mee aan een driedaagse CIRCO-track over circulair ondernemen in de bouw. Behalve veel inspiratie en een groot netwerk, vond ze daar gelijkgestemden. Kleine ondernemers die ook gemotiveerd zijn om met duurzaamheid en circulair ondernemen aan de slag te gaan. En dat netwerk van gelijkgestemden is volgens Marjolein onmisbaar om nu al stappen te kunnen zetten. Want samen kun je zoveel meer.

Huurders met idealen én een goed businessmodel

Net zoals je ook klanten, in haar geval huurders, nodig hebt met idealen op het gebied van duurzaamheid en die hun businessmodel daarop hebben ingericht. Huurders, kortom, die begrijpen dat duurzaam nu misschien een investering is, maar straks geld kan opleveren. Of besparen. Net hoe je het bekijkt.

Lagere energierekening

Wat het nu al oplevert? Een lagere energierekening. En een sterk imago als duurzaam bedrijf wat vooral interessant is om jonge talenten aan te trekken. Die zien duurzaamheid steeds vaker als een voorwaarde om ergens aan de slag te gaan. Nog even en dan is duurzaam gewoon een vanzelfsprekendheid.

Een netwerk van gelijkgestemden is onmisbaar om nu al stappen te kunnen zetten. Want samen kun je zoveel meer.”

Marjolein Beemster

Tips van Marjolein voor het (verder) verduurzamen van jouw zaak:

 • Zorg door regelmatig onderhoud dat een pand en installaties langer meegaan.
 • Ontwerp een gebouw zo dat je het straks relatief makkelijk kunt aanpassen aan een veranderende marktvraag.
 • Zorg dat je materialen ‘los’ te maken zijn zodat je ze kunt vervangen of hergebruiken.
 • Denk vooruit! En richt je businessmodel in op de toekomst. Op de langere termijn is duurzaam lucratief.
 • Vind niet zelf het wiel uit maar werk samen met andere ondernemers.

Contact met het MKB010 Next programma

Deel deze pagina