Ook jouw Zaak: Rotown

 • Inhoudstype:
  • Interview
 • Thema’s:
  • Duurzaamheid
  • MKB010 Next

Rotown zei de concertkeuken vaarwel en koos voor een volledig vegan concept

De vegan Beyond Burger verving de klassieke vleesburger bij Rotown en is nog steeds aan een opmars bezig. Een compleet plantaardige keuken, en dat in Rotterdams bekende poppodium aan de Nieuwe Binnenweg. Zelfs met de destijds gesloten deuren in coronatijd lijkt deze duurzame stap aan te slaan.

Rotown

Juiste match maar wel spannend

Concerten, die zijn toch onlosmakelijk verbonden met bier en burgers? Toch dacht Jessica Hogerhuis, eigenaar van Rotown, al langer na over een nieuw concept voor haar restaurant. Tegelijkertijd wilde Jurgen Verwoerd van de Vegetarische Snackbar in Den Haag een vestiging openen in Rotterdam.

De hele crew van Rotown was al fan van zijn gerechten dus de match was snel gemaakt. Vegetarisch werd vegan en de snackbar werd een heus restaurant. “Een beetje spannend was het wel”, vertelt Jessica, “want we bestaan al 34 jaar en hadden met ons eetcafé-concept voor ieder wat wils. Dan ligt het niet voor de hand om je hele keuken om te gooien.”

Vraag naar vegan

Waarom Jessica dat toch deed, is vanwege een combinatie van dingen. Zelf probeert ze bewuster om te gaan met de aarde en haar medemensen, zowel thuis als op het werk. “De flesjes water die bandleden meebrachten, waren bij Rotown al langer in de ban. In plaats daarvan hebben we eigen karaffen gemaakt en vullen deze voortaan met kraanwater. Ook thuis probeer ik op dit soort dingen te letten.” En hoewel de Rotown burger bekendheid genoot in heel Rotterdam, vroegen klanten en bandleden vaker om vegan gerechten.

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

De flesjes water voor de bandleden, hebben we vervangen door hervulbare karaffen met kraanwater.”

Jessica Hogerhuis

Nieuw businessmodel

Daar bovenop kwam corona. Toen de concerten stopten, werd ook voor het restaurant, dat voornamelijk draaide rond de optredens, alles anders. “Eten werd ineens de belangrijkste bron van inkomsten”, zegt Jessica. “Een goede reden om het nieuwe concept tot in de puntjes door te voeren.” En dus stapten de Rotown medewerkers op de fiets om de vegan gerechten aan huis te bezorgen. De reacties bij pers en publiek waren positief. Met nog steeds iedere avond drie tot vier bezorgers aan het werk, is Jessica hoopvol dat hun duurzame keuze ook na corona in de smaak blijft vallen.

Niet duurder, wel gezonder

Wat de investering betreft, daar kan Jessica kort over zijn: “De inkoop van vegan producten is soms prijziger maar een goed stuk vlees is ook niet goedkoop. Dus onder de streep, verandert er voor de klant niet veel. Niet in kosten tenminste, wel in gezond eten.” Jessica zelf heeft de hele periode wel wat grijze haren gekost.

Gekke periode

“Het blijft bijzonder om in deze gekke periode een heel nieuw concept te starten, maar ik geloofde 100% in onze nieuwe koers en de samenwerking met Jurgen. Als je doet waar je in gelooft, dan levert het je uiteindelijk vooral positieve energie op.” Als ondernemer dichtbij jezelf blijven als je wilt verduurzamen, is dan ook haar ultieme tip.

Een goed stuk vlees is ook niet goedkoop. Dus in kosten verandert er voor de klant niet veel. Wel in gezond eten.”

Jessica Hogerhuis

Tips van Jessica…

 • …voor het (verder) verduurzamen van jouw zaak:
 • Blijf als ondernemer dicht bij jezelf. Doe iets waar je in gelooft en achter staat.
 • Zoek een samenwerkingspartner waar je een klik mee hebt.
 • Voer je concept zo goed mogelijk door.
 • Durf te vernieuwen.

Contact met MKB010»Next

Deel deze pagina