Ook Jouw Zaak: Textiel Services Rijnmond

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Circulair
    • MKB010 Next

Schoon werken zit in elke vezel van Textiel Services Rijnmond

Alles wat Textiel Services Rijnmond verlaat, is brandschoon. Niet alleen de frisgewassen werkkleding, maar ook het afval. Van oude overall tot versleten werkbroek; elke kledingvezel wordt hergebruikt. Eigenaar Rick de Koning ziet het als zijn morele plicht om geen rommel achter te laten voor zijn volgende generatie. En daar richt hij zijn bedrijf volledig op in.

Textiel Services Rijnmond is een bedrijfskledingspecialist met onder andere een wasserij service. Als ‘grote speler’ in de petrochemische industrie ontvangt het bedrijf wekelijks 30.000 tot 40.000 stuks kleding. Die worden gewassen en zo nodig gerepareerd. Reparatie is een belangrijke schakel in het circulaire model dat het bedrijf heeft ontwikkeld.

“Met reparaties zorgen we voor een langere levensduur.”

Rick de Koning

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Rick vertelt bescheiden over zijn bedrijf dat in 1993 als stomerij in Hellevoetsluis begon en inmiddels in Hoogvliet een gebouw van zo’n 1.200 vierkante meter bezet. “We zijn aardig gegroeid. Onze klanten komen hoofdzakelijk uit de zwaardere petrochemische industrie, denk aan Shell. We wassen dus geen T-shirts, maar speciale kleding waarbij de stoffen absoluut niet mogen krimpen, verkleuren of beschadigen.”

Van oude overall naar tapijt

Zit er toch ergens een draadje los of werkt een rits niet meer? Dan gaat het kledingstuk in een papieren zak naar het eigen naaiatelier. “Door te repareren zorgen we voor een langere levensduur.” Als de kleding niet meer veilig is en wordt afgekeurd, dan werkt Rick samen met andere bedrijven die er iets nieuws van maken. “Onze klanten leveren de kleding bij ons in of we halen het bij hen op. Daarna worden de kledingstukken gesorteerd, vervezeld en verwerkt tot een nieuw product, zoals isolatiemateriaal, een tapijt of een tas.”   

Het circulaire model van Rick en zijn team start bij de basis, namelijk het type textiel van de werkkleding. “Sommige klanten laten hun kleding door ons maken. Wij gebruiken dan duurzame stoffen, die makkelijk herbruikbaar zijn zoals lyocell, biokatoen en gerecyclede polyester gemaakt van plastic flessen.” Naast de producten die ze leveren, is Rick bezig met circulariteit binnen de bedrijfsvoering. “Het water van de wasmachines gebruiken we bijvoorbeeld om de toiletten mee te spoelen. Zonde om dat water weg te gooien.”

De ondernemer houdt zich ook druk bezig met de energietransitie. Zonnepanelen, warmtepompen, elektrisch vervoer en naar verwachting binnen twee jaar van het gas af. Hij windt er geen doekjes om: “Als je het doet, moet je het goed doen. Ik vind het interessant me erin te verdiepen en stop veel tijd in het vragen naar advies.” Tijd die je anders zou stoppen in je normale bedrijfsproces. Maar het is het zeker waard, aldus Rick.

Ik wil dat mijn kinderen het straks goed hebben.”

Rick de Koning

Hoe het hoort

Dat zijn bedrijf flinke stappen neemt op het gebied van circulair en duurzaam ondernemen, daar is Rick eigenlijk niet zo bewust mee bezig. Het hoort er gewoon bij, vindt hij. “Ik zie het als een morele verplichting. Ik wil dat mijn kinderen het straks goed hebben, net als wij. Dat kan door zo min mogelijk rommel achter te laten.”

Maar schoon werken en dus zoveel mogelijk hergebruiken, mag niet ten kosten gaan van de bedrijfsvoering. “Je hoeft er geen winst op te draaien, maar het moet wel iets opleveren.” Voor Rick en zijn team betekent het vooral een geruste ‘mindset’. “Als ik straks mijn hoofd neerleg, dat ik weet dat ik mijn best heb gedaan voor de volgende generatie. En ook de klanten waarderen het. Ze vinden het fijn dat de kleding bij ons een tweede leven krijgt en dat ze daarmee een steentje bijdragen aan recycling van textiel. Klanten krijgen een certificering als ze hun oude kleding bij ons inleveren. Daar kunnen zij natuurlijk weer de boer mee op.”  

TIPS!

van Rick voor het (verder) circulair maken van jouw zaak:

  • Neem de tijd en laat je adviseren. Niet alleen door experts, maar ook door collega-ondernemers.
  • Bepaal een startpunt en ga daarmee aan de slag. Als je klein begint, dan volgt de rest vanzelf.
  • Maak gebruik van de kennis van anderen en kijk met wie je kunt samenwerken. Je moet het echt samendoen. Zonder onze partnerbedrijven zouden wij nooit zo circulair kunnen zijn als we nu zijn. 

Meer inspiratie

Meer ondernemersverhalen

Ook jouw Zaak

Meer weten over MKB010 Next

MKB010Next

Handige tools, links en meer

Goodiebags vol info!

Deel deze pagina