Ook Jouw Zaak: Fontijne Presses

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid

Voor het milieu, de portemonnee én de fun

Van de beperkingen van een huurpand naar de oneindige duurzame mogelijkheden van een eigen pand; Jeroen is met enorm enthousiasme aan de slag gegaan met de modernisering en verduurzaming van zijn jaren 70 bedrijfspand. Hij doet het vooral voor het milieu, zijn portemonnee én de fun!

Jeroen Moerman is algemeen directeur van Fontijne Presses in Rotterdam, een bedrijf dat sinds 1909 (pers)machines voor klanten ontwerpt en produceert. “Wij leveren wereldwijd aan alles en iedereen die onderzoek of ontwikkeling doet naar kunststoffen en rubbers. Dan moet je denken aan bandenmerken, maar ook aan luchtvaart, ruimtevaart en defensie. Fontijne is koploper binnen onze branche op het gebied van duurzaamheid. Onze machines zijn minder zwaar en verbruiken minder energie dan die van andere merken. We groeien hard en dat is heel mooi. We konden hierdoor van een huurpand naar een eigen bedrijfspand verhuizen. Een mooi pand, maar totaal niet duurzaam. Dus we zijn aan de slag gegaan met de verduurzaming van het pand. Niet alleen om te besparen op de rekeningen, maar vooral ook om een prettigere werkomgeving te creëren.”

Omdat het leuk is

“Ik heb een technische achtergrond. Thuis doe ik dat al denk ik al tien jaar en heb ik wel wat geleerd over verduurzamen, gewoon omdat ik het leuk vind. Ik heb twee dochters en een vrouw, dus ik heb de nodige uitdagingen om mijn elektriciteit en gasverbruik in de binnen de perken te houden als ik het zo zeggen mag. Toen ik ons mijn huidige bedrijfspand kocht, was de gasprijs € 3 per m³. Ik had de gasrekening van de vorige eigenaar gezien en schrok van de prijs en het verbruik van 16.000 m³. Dan zou ik ruim € 65.000 per jaar aan gas kwijt zijn. Daar heb ik geen zin in en het lijkt me erg onnodig. Met slimme dingen kunnen wij namelijk echt wel heel snel stappen maken. Daar ben ik dus enthousiast mee aan de slag gegaan.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Aan de duurzame slag!

“De ouderwetse aan/uit thermostaat van de cv-ketels die dag en nacht aanstonden, hebben we direct vervangen door een weersafhankelijke regeling die ik vanaf mijn telefoon kan bedienen. Het water stond standaard op negentig graden, dat heb ik direct op zestig graden gezet. Daarna hebben we vier cv-ketels vervangen door anderhalve ketel. Iedereen verklaarde me voor gek en zei dat het te koud zou worden, maar het is nog steeds enorm warm. De zonnepanelen die nu al geplaatst zijn, heb ik binnen drie jaar terugverdiend, omdat ze meer opleveren dan dat wij verbruiken. Waarschijnlijk plaatsen we er volgend jaar nog meer.
De vervanging van enkel glas naar HR++ glas gaat me ook veel opleveren. Ook de reductie op verlichting is kostenbesparend. Door het plaatsen van sensoren gaan ze na een kwartier automatisch uit als er geen beweging meer wordt waargenomen in de ruimte. En we vinden vast nog wel meer mogelijkheden.”

Wat levert het op?

“In het eerste jaar hebben wij het verbruik van de vorige eigenaar al gehalveerd naar 8000 m³. En toen was ik nog niet klaar met verduurzamen. Ik verwacht dat we nu met het HR++ glas en alle andere maatregelen aankomend jaar weer de kosten en het verbruik hebben gehalveerd. Vanaf de aankoop loop ik rondjes door het pand en bekijk wat er nog beter kan. Besparen is geen armoede, ik krijg er zelfs wel een kick van. Met een paar slimme aanpassingen heb je ook je jaren zeventig pand zó op een A+ of A++ label. Wij zijn best wel een hightech bedrijf met een hightech uitstraling, ook in het pand. Dat komt door de verbeteringen, vernieuwingen en modernisering die we gedaan hebben en waar we dus heel veel mee besparen.”

Enthousiaste werknemers

“Een ander voordeel van verduurzamen is dat je er een aantrekkelijke werkomgeving voor je werknemers mee creëert: vrij van tocht en kou, betere verlichting, de automatisering daarvan en noem het maar op. Het is inmiddels een bijzonder prettig pand. Door de verduurzaming en verbetering van het pand en de effecten daarvan regelmatig te bespreken, krijg je je mensen enthousiast. Ze nemen het mee naar huis en doen er daar ook wat mee. Dat draagt bij aan een alsmaar groter wordende olievlek van bewustwording.”

De nodige uitdagingen

“Wij hebben in het traject van verduurzamen de nodige uitdagingen gehad. Ik heb veel moeten leren, maar ik vond dat ook erg leuk. Wel had ik graag bij iemand aan hebben willen kloppen met ‘Hey, heb jij hier ook weleens mee te maken gehad? Hoe heb jij dit opgelost?’ We hebben hier bijvoorbeeld een asbestuitdaging gehad bij het vervangen van de kozijnen. Het is allemaal goed gekomen en ik denk dat ik het allemaal goed gedaan heb. Maar naast de branchevereniging waar je een beetje je verhaal kwijt kunt, was het fijn geweest om met iemand te spreken die met hetzelfde bijltje gehakt heeft. Wat meer onderlinge verbinding te hebben met verduurzamende ondernemers.”

Nog genoeg te doen

“Mijn tips voor andere ondernemers zijn: laat je niet te veel wijsmaken door al die goedbedoelde adviseurs die gratis langskomen met alle standaard adviezen van beter glas, vloerisolatie, muurisolatie en dakisolatie. Dat weet iedereen ondertussen wel, maar die investeringen kosten ook enorm veel geld. Zeker als je een wat groter pand bezit. Probeer dus juist naar je sluipverbruik te kijken en begin daar eerst mee. Kleine, maar slimme dingen om het sluipverbruik, dat eigenlijk altijd wel aanwezig is, aan te pakken. Het zijn misschien niet de megabedragen die je daarmee bespaart, maar het zijn wel stapjes. En zoek eerst eens wat andere ondernemers op die wat tips en trucs hebben. 

Verduurzamen is geen nieuw en hip concept meer, ik vind het niet meer dan gewoon gezond boerenverstand gebruiken. Maak het niet onnodig complex. Maak het niet onnodig moeilijk, want dan wordt het ook heel duur. En het begint simpel. Pak het laaghangend fruit, begin daar eerst. Er is nog genoeg te doen.”

Deel deze pagina