>

Op zoek naar groeikapitaal in Rotterdam

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Deel 1: InnovationQuarter

Het blijkt soms lastig voor startups en scaleups om groeikapitaal te vinden. Goed nieuws is dat er steeds meer alternatieven komen voor bankfinanciering. We presenteren op ondernemen010 maandelijks een kapitaalverstrekker, actief in de regio Rotterdam. Wie zijn ze? Hoe kom je in aanmerking? Hoe ziet zo’n traject er uit? We trappen af met Francis Quint, Hoofd IQCapital van InnovationQuarter.

Als we Francis Quint, Hoofd Capital van InnovationQuarter opbellen voor een interview wordt meteen het volgende duidelijk. InnovationQuarter investeert niet alleen in bedrijven. Ze doen veel meer dan dat. InnovationQuarter is de regionale ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland. De organisatie:

  1. Assisteert internationale ondernemingen bij vestiging in de regio en regionale ondernemers bij internationalisatie
  2. Creëert consortia tussen innovatieve ondernemers, kennisinstellingen en de overheid
  3. Investeert in regionale MKB bedrijven

Interessante activiteiten waar we zeker nog eens op terugkomen. Maar waar we Francis nu vooral voor spreken is toch die financiering. Met drie eigen fondsen, IQCapital, UNIIQ en ENERGIIQ, investeert InnovationQuarter in alle levensfasen van innovatieve bedrijven in Zuid-Holland.

Hoe IQ werkt in vijf vragen

De drie fondsen verschillen van elkaar op meerdere onderdelen, waaronder de grootte van het fonds, de doelgroep, investeringsrange en de financieringsinstrumenten. We hebben de belangrijkste verschillen even op een rijtje gezet.

IQCapital

Kapitaal in fonds:   
€ 80 mln.
Investeringsrange:   
€ 100.000 tot € 5 mln.
Financieringsinstrumenten:  
Aandelen kapitaal, achtergestelde lening, converteerbare lening
Focus:  
Lange termijn, brede focus op topsectoren
Bedrijven:  
Innovatieve startups, scaleups en volwassen MKB
Partners: 
Provincie Zuid Holland, Economische Zaken, Gemeenten, Universiteiten en Medisch Centra in Zuid Holland

UNIIQ

Kapitaal in fonds:  
 € 22 mln.
Investeringsrange:
€ 300.000
Financieringsinstrumenten:
Converteerbare lening
Focus:
Proof-of-concept fase
Bedrijven:
Academische spin-offs, startups
Partners:
Erasmus MC, TU Delft, Universiteit Leiden

ENERGIIQ
Kapitaal in fonds:
€ 35 mln.
Investeringsrange:
€ 250.000 tot € 4,3 mln.
Financieringsinstrumenten:
Vendor lease, lening met garantie, aandelen kapitaal, achtergestelde lening, converteerbare lening
Focus:
Commercialisatie van de bewezen energie-innovatie
Bedrijven:
Innovatieve bedrijven die bijdragen aan transitie naar schone, duurzame energie
Partners:
Provincie Zuid-Holland

Francis: “Sectoren waarin IQ investeert zijn de economische sectoren van de toekomst. De sectoren zijn gekozen door de provincie Zuid-Holland in overleg met partners van de ontwikkelingsmaatschappij. Het gaat om Cleantech, High Tech & Smart Industry, Horticulture, Life Sciences & Health, Safety & Security, Software & Services en Water & Maritime.”

IQ maakt geen onderscheid tussen startende bedrijven en bedrijven die al verder zijn. Alle fasen komen in aanmerking voor financiering. Het begint met een verkennend gesprek. Francis: “we schatten met het gesprek de kansen in van het bedrijf. We letten dan op een aantal zaken.

  • Is het innovatief?
  • Wat is de kwaliteit van het management?
  • Past het bij de sectoren waar we ons op richten?
  • Zit er groeipotentie en schaalbaarheid in het product of de dienst?
  • Zitten de juiste talenten in het team?”

Positief antwoord op deze vragen? Dan is een vervolg zeker kansrijk. Daarnaast zijn bij alle drie de fondsen specifieke toetsingscriteria van toepassing. Zo investeert UNIIQ als de benodigde intellectuele eigendomsrechten in the pocket zijn. Investeert IQCapital in alle sectoren en levensfasen en verwacht ENERGIIQ een beoogde, onderbouwde CO2-reductie in Zuid-Holland.

Francis: "Na een positief verkennend gesprek zullen we een onderzoek doen naar het product en de markt. Is het onderscheidend, schaalbaar, innovatief en hoe ziet de concurrentie eruit? Bij goede resultaten volgt een investeringsvoorstel. Als het team van IQ unaniem positief is gaat het voorstel door naar een investeringscommissie. Het traject sluit af met een onderhandeling over voorwaarden en het opstellen van een contract."

Francis: “Zelf verstrekken we financiering, maar dat is niet het enige wat we doen. We helpen bedrijven ook op weg. We bespreken bijvoorbeeld welke typen financiering en verschillende spelers er op de markt zijn. We zijn dan geen corporate finance adviseur. Dat doet de markt en die willen we ook niet verstoren. Maar we drinken wel een kop koffie en zorgen dat ondernemers een goed beeld krijgen van hun financieringskansen op de markt.”

Ook investeert IQ in andere fondsen die andere bedragen of fasen kunnen financieren. Zoals HPE, die vooral investeert in de range 10 tot 30 miljoen. Of Connected Capital met een focus op investeringen van 4 tot 8 miljoen. Francis: “Dit zijn vaak fondsen die ook (inter)nationaal actief zijn. Zij kunnen bedrijven uit onze regio weer verder helpen in hun ontwikkeling als ondersteuning vanuit IQ niet mogelijk is.”

In hoeveel Rotterdamse bedrijven heeft IQ tot nu toe geïnvesteerd?

In Rotterdam investeerde IQ in de afgelopen vier jaar in negen bedrijven en heeft IQCapital samen met het Havenbedrijf Rotterdam, NIBC en First Dutch het Rotterdam Port Fund opgericht. Het Rotterdamse Quantib was een van de gelukkigen. Het medisch Artifical Intelligence bedrijf ontving in november 2017 om internationaal te kunnen groeien. IQ investeerde samen met investeringsmaatschappij Holland Venture € 4.5 mln in de spin-off van het Erasmus MC. Vorige week werd tijdens de Rotterdam Capital Days de 10e investering in Rotterdam aangekondigd. Samen met een consortium van informal investors heeft IQCapital in de ontwikkelaar van Virtual Reality technologie, Tiled Media geïnvesteerd.

Tot slot. Wat is je tip voor bedrijven die op zoek zijn naar financiering?

Dat weet Francis wel: Verdiep je in het type investeerder en bedenk of het past bij jouw bedrijf. Vaak zien ondernemers het als eenrichtingsverkeer. Maar niet alleen moet jouw bedrijf passen bij de investeerder. Ook jij moet de klik voelen. Het werkt twee kanten op. Francis: “Je kunt een goed beeld krijgen door te vragen of je met een bedrijf uit het portfolio van de investeerder mag praten. Dat bedrijf kan je vertellen hoe zij de samenwerking ervaren. Ook mooi is dat je een collega-ondernemer meteen om tips kan vragen. Bijvoorbeeld wat ze anders zouden doen als ze nog een keer zo’n traject zouden doorlopen.”

Dame met blond haar kijkt naar rechts

Over Francis Quint

Francis Quint is Hoofd van InnovationQuarter Capital. Afgestudeerd bedrijfseconoom en kunsthistoricus en werkte hiervoor o.a. bij KPN Telecom, KLM Groep en NPM Capital.

Meer over InnovationQuarter

Enthousiast geworden? Nog meer vragen? InnovationQuarter beantwoordt ze graag. Zoek ze op via hun website.