Op zoek naar sensoren in de wijk Reyeroord

 • Inhoudstype:
  • Artikel
 • Thema’s:
  • Digitaal
  • Innovatie

Op 6 april 2022 zijn een aantal kennishebbers en geïnteresseerden op het gebied van living labs vanuit de MRDH, de provincie Zuid-Holland en Drechtsteden polshoogte komen nemen in de wijk Reyeroord. In deze Rotterdamse wijk zijn een aantal sensoren daadwerkelijk in de praktijk getest en toegepast.

Wandeling door Reyeroord kennis delen en zoeken naar sensoren
© gemeente Rotterdam

Living Lab Senbsible Sensor gaat over het opdoen van kennis over de digitaliserende stad, waarbij de volgende vragen centraal staan:

 • Wat is de waarde van sensortechnologie voor bewoners?
 • Hoe kunnen toepassingen ingezet worden vanuit behoeften van bewoners?
 • Hoe kunnen de gemeente Rotterdam, bedrijven, bewoners en kennisinstellingen samenwerken om de digitalisering verder vorm te geven?
 • Hoe kan de opgedane kennis over sensoren landelijk gedeeld worden?

Tijdens de excursie werd gewandeld langs verschillende locaties in de wijk, waar een toelichting gegeven werd over verschillende projecten zoals:

CENT-R

CENT-R is een Rotterdamse vinding en staat voor Connective Energy Netwerktool – Rotterdam. Het is ontstaan ​​uit een samenwerking tussen de Gemeente Rotterdam en lichtexpert Lightwell. Peter Wijnands (Gemeente Rotterdam) bedacht het concept en benaderde ontwerper Florian Mesch van Lightwell om zijn idee verder uit te werken. De CENT-R valt op door zijn aanpassingsvermogen. Het is modulair in vorm, functie en tijd. Het exemplaar dat in de wijk Reyeroord staat werd bekeken.

MiRotterdam

Het doel van een afstudeeronderzoek was het maken van een applicatie voor de CENT-R, samen met jongeren uit Reyeroord. Die applicatie zorgt dat de CENT-R hen plezier, activiteit en verbinding biedt. Het ontwikkelde concept is een module in de CENT-R met een touch panel in de vorm van een interactieve spiegel, ondersteund door een webapplicatie genaamd: MIRotterdam. Het belangrijkste doel van de app is jongeren de kans te geven om zelf een ​​prikkelende omgeving te creëren.

Infraroodsensoren & bewoners project

Als onderdeel van het Dienstverleningsprogramma richt Klik! Impactlab zich op de menselijke waarden. Dat gaat over de vraag: wanneer zijn onze contacten op het juiste moment en in de juiste context, dus dat Rotterdammers het gevoel hebben dat we er voor zijn hen? Rotterdamse ambtenaren zijn begonnen met het onderzoeken van de (informatie) behoeften die Rotterdammers hebben, als sensoren geplaatst worden in hun buurten. Tijdens de wandeling werd een toelichting gegeven op de werkwijze.

De luchtclub

De luchtkwaliteit in Rotterdam wordt gemeten door 14 meetstations (super units) en 900 fijnstofsensoren. De 900 gewone sensoren zijn verspreid onder geïnteresseerde Rotterdammers, die de sensoren op hun gevel plaatsen voor een periode van twee jaar. Iedereen kan de verzamelde gegevens bekijken en gebruiken (open data).

Repair Café

In het Energiehuis, de laatste stop tijdens de wandeling, draait het Repair Café de laatste zaterdag van elke maand. Tussen 10:00uur en 13:00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij allerlei reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van huis kapotte spullen mee zoals broodroosters, lampen, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, is welkom. De reparateurs van het Repair Café weten bijna altijd raad.

Door repareren te promoten, wil Repair Café bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Wat hard nodig is. In Rotterdam gooien we ontzettend veel weg. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Het Repair Café wil daar verandering in brengen.

Kennis delen

De doelstelling om met elkaar kennis te delen kreeg tijdens de wandeling vorm, waarbij de projecten vanuit verschillende perspectieven bekeken en besproken zijn. Niet alleen de techniek, maar ook de sociale en maatschappelijke insteek werden besproken. Ook werd kennis gedeeld met andere Living labs uit regio zoals Living Lab Scheveningen, the Green Village, DOIOT en Unmanned Valley.

Meer over Living Lab Sensible Sensor

Bekijk voor uitgebreide informatie over de verschillende projecten van het Living Lab Sensible Sensor het PDF document.

Deel deze pagina