Verstegen Spices opent, samen met wethouder Zeegers, ZigZag-zonnegevel

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Innovatie

Op 6 november 2024 opende wethouder Zeegers (Klimaat) met directeur Driessen van Verstegen Spices en Sauces een bijzondere gevel waarbij isolatie en zonnepanelen gelijktijdig zijn geplaatst. De gemeente Rotterdam wil koploper worden in zonne-energie.  Zodat de stad minder afhankelijk is van fossiele energie, klaar is voor de toekomst en de energierekening voor Rotterdammers lager wordt. En dat geldt ook voor ondernemers.

Van beperking naar kans

Het dak van het kantoor aan de Industrieweg in Spaansepolder bleek helaas niet geschikt voor zonnepanelen. Toch wilde Verstegen ook daar zelf energie opwekken met zonnepanelen om te verduurzamen. Die oplossing is gevonden met lange smalle stroken zonnepanelen, die onder een hoek geplaatst worden voor optimaal rendement juist als de zon laag staat. Dus in de ochtend en namiddag en in de winter wekken deze panelen meer energie op dan andere. Het systeem hiervoor heet Zigzag, en zo ziet de gevel er ook uit. De schuine onderzijde die je vanaf de straat ziet reflecteert zonlicht naar de panelen op de schuine bovenkant van de zigzag wat meer energie oplevert.Met deze zigzaggevel voorzien van zonnepanelen op west, oost en zuid kan hier 100.000 kWh per jaar opgewekt worden.  De isolatie bespaart ook nog eens 84.000 kWh aan energie per jaar.

Het goede voorbeeld

De gemeente Rotterdam is heel blij met dit mooie voorbeeld van verduurzamen. Verstegen heeft dit uit eigen initiatief zonder financiering van de gemeente uitgevoerd. Verstegen laat zien dat dit kan en levert een mooie bijdrage aan de doelstelling om 3,2 km2 aan zonnepanelen in Rotterdam werkend te hebben in 2026. Daarvoor kunnen veel daken en dus ook gevels benut worden. In de stad, in de havengebieden en op industrieterreinen.

Potentieel

Rotterdam heeft een zonneladder opgesteld, die is gebaseerd op het landelijke beleid. Bovenaan de lijst van wenselijke plekken voor zonnepanelen staan daken en gevels. Want deze grijpen het minst in op de omgeving en hebben bieden met anders onbenutte ruimte een enorm potentieel. De regels voor toepassing op monumenten zijn aangepast om ook daar zonnepanelen meer toe te passen. Nieuwsgierig naar de andere tredes op de zonneladder? Bekijk  De-Rotterdamse-Zonneladder.pdf (duurzaam010.nl)

De gemeente werkt samen met onder andere het Sportbedrijf om gymzalen te voorzien van zonnepanelen, die hebben grote dakoppervlakken én grote gevels. Over de gymzaal aan de Rodaristraat bijvoorbeeld zijn de volgende artikelen verschenen:

Zonnepanelen op gevels van gymzalen – Duurzaam 010

Gemeente Rotterdam opent zonnegevel in de stad – Duurzaam 010

Deel deze pagina