Phoenix Metals
Met de groeiende druk op het energienet is het belangrijk dat er nieuwe batterijen worden ontwikkeld om duurzame energie op te slaan. Zo’n batterij is bijvoorbeeld de vanadium redox flow battery (VRFB). Phoenix Metals onderzoekt met de SES-subsidie de productiemogelijkheden voor vanadium elektrolyt uit regionale rest- en afvalstromen en richt in de Botlek een demonstratie-omgeving in.
Makkelijk opschalen, makkelijk recyclen
Iedereen kent wel de lithiumbatterij uit je telefoon of afstandsbediening. Een conventionele batterij die via een chemisch proces energie opslaat en levert. Een ‘flowbatterij’ doet dit net iets anders. “Door middel van het rondpompen van vanadium elektrolyt door de zogenoemde ‘stack’ levert een flowbatterij energie”, vertelt Gijsbert Bakker, CEO van Phoenix Metals. “En doordat de VRFB alleen met vanadium werkt, is deze batterij heel schaalbaar. Voor het verdubbelen van het vermogen hoeven we alleen de hoeveelheid vanadium elektrolyt te verdubbelen.” Bovendien gaat een VRFB ruim 20.000 cycli mee – in vergelijking met 3.500 cycli voor een lithiumbatterij – en is de batterij gemakkelijk te recyclen.
Nieuwe energie uit de uitlaat van schepen
“De primaire bron van vanadium zijn reststromen uit de staalindustrie, de staalslakken. Die vind je wereldwijd, en dus ook in Nederland”, legt Bakker uit. “Daarnaast hebben we vanadium gevonden in de uitlaatgassen van schepen en andere industriebronnen.” Om schadelijke stoffen in de scheepvaart op te vangen, wordt gebruik gemaakt van zogeheten ‘scrubbers’ op het uitlaatsysteem. “Samen met het bedrijf achter deze scrubbers VDL AEC Maritime, hebben wij ontdekt dat in de opgevangen uitlaatgassen evenveel vanadium zit als in goede erts”, vertelt Bakker enthousiast.
Vanadium uit de regio
Dankzij de subsidie van Smart Energy Systems kan Phoenix Metals de afval- en reststromen in de Rotterdamse regio in kaart brengen. En ze zijn in contact gekomen met Plant One, een demonstratielocatie waar ze een proefopstelling kunnen plaatsen. “Hier testen we onze processen met in de regio gewonnen vanadium en controleert batterij-producent Volterion ons product op kwaliteit. Hierna willen we opschalen van 400.000 liter vanadium elektrolyt, naar 3 tot 4 miljoen op een commerciële locatie. In theorie genoeg om zo’n 5.000 huishoudens per jaar van een batterij te voorzien.”
Bakker is trots op zijn product. “Uit industriële reststromen produceren we vanadium elektrolyt voor batterijen. Met het doel om in 2050 in Europa 85% duurzame energie te gebruiken, zal de vraag naar batterijen sterk toenemen. Vanadium redox flow batterijen zijn hiervoor ideaal, en de EU zal naar verwachting 30% meer vanadium nodig hebben dan nu wereldwijd geproduceerd wordt. Daar dragen wij aan bij.”
Phoenix Metals. Making batteries truly circular.