Platform Zero opent eerste locatie van climate-tech campus in Rotterdam

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • Duurzaamheid
  • Innovatie
  • Maritiem
Groepsfoto oprichters Climate Campus
Vlnr: Peter Goedvolk (First Dutch), Mare Straetmans (Platform Zero), Petra de Groene (Gemeente Rotterdam), Saskia Mureau (Port of Rotterdam), Auke Ferwerda (Platform Zero), Tim Houter (Hardt Hyperloop).

Startups vanuit de maritieme en energie sector met klimaattechnologieen kunnen bij Platform Zero in de Merwe4Havens terecht voor een werkplek. Door de verbinding te leggen tussen startups en multinationals in deze sectoren wil het initiatief een katalysator zijn voor groeibedrijven in de climate tech uit de regio en internationaal. Platform Zero wil zo ondernemers ondersteunen in hun internationale positionering en het aantrekken van investeringskapitaal.

Slechts een eerste stap in climate tech

De initiatiefnemers noemen de opening slechts een eerste stap. Het bedrijf heeft grote internationale ambities, zo werd er tijdens de opening een video vanuit Portugal getoond waar Platform Zero bezig is met een tweede campus nabij Lissabon.

Volop innovatiemogelijkheden in de climate tech campus

Rotterdam staat wereldwijd bekend om de haven, al staat de uitstoot van de industrie steeds meer ter discussie. Platform Zero ziet de nabijheid van grote industriële spelers in het maritieme en energiecluster echter juist als een kans omdat zij op industriële schaal kunnen bijdragen aan de oplossing van klimaatproblemen. Startups en scale-ups zijn er enorm bij gebaat om bijvoorbeeld een technologie te testen op grotere volumes terwijl de industrie behoefte heeft om sneller te innoveren met nieuwe, duurzame technologieën. “Rotterdamse groeibedrijven verdienen een internationaal platform, en behoren tot de top van de wereld. Door samen te werken met leidende bedrijven en fondsen, kunnen we de Nederlandse economie helpen te verduurzamen, samen werken aan oplossingen voor het klimaatprobleem en nieuwe werkgelegenheid creëren.” aldus initiatiefnemer Auke Ferwerda.

“Rotterdamse groeibedrijven verdienen een internationaal platform, en behoren tot de top van de wereld

Auke Ferwerda

Duurzame innovaties strijken neer in de M4H

De transformatie  in het M4H gebied is in volle gang. Het gebied heeft zich ontwikkeld tot een plek voor ambitieuze ondernemers in de energietransitie. Zo opende niet alleen Platform Zero deze week haar deuren, ook de duurzame mobiliteits scale-up Hardt Hyperloop is sinds kort neergestreken in het gebied. Mare Straetmans, mede-oprichter van Platform Zero: “Dit is een prachtig stukje Rotterdam waar je het oude rauwe karakter van de stad voelt en de containers van de haven voor je neus versleept ziet worden. Maar aan de andere kant zie je ook de nieuwste technologieën voorbij komen bij bijvoorbeeld Hardt Hyperloop’. 

Lees meer

 • De gemeente Rotterdam investeert in Rotterdamse innovaties die bijdragen aan een schoner, slimmer en zuiniger energiesysteem. Er zijn zeven initiatieven bijgekomen die hiervoor een financiële bijdrage ontvangen uit het programma…

  Thema’s:
  • Duurzaamheid
 • Gunstigere kabinetsgarantie voor mkb’ers die via verduurzaming energiekosten verlagen. Het kabinet komt met de Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen) om ondernemers te helpen hun onderneming te verduurzamen. Door hierin te investeren,…

  Thema’s:
  • Duurzaamheid
 • logo Smart Energy Systems

  Zeven Rotterdamse initiatieven ontvingen vandaag een financiële bijdrage uit het Smart Energy Systems (SES)-programma. Zij krijgen de subsidie omdat ze bijdragen aan projecten in Rotterdam die ervoor zorgen dat energie…

  Thema’s:
  • Smart Energy Systems

Deel deze pagina