Proton Ventures

Proton Ventures is een van de bedrijven die medio 2022 de SES-subsidie heeft ontvangen. Het bedrijf maakt graag gebruik van de financiële steun om verder onderzoek te doen naar een grootschalige ammoniakkraker. “Het maakt de totale omzetting van ammoniak naar waterstof schoner, efficiënter en goedkoper.”
Sluiting ammoniakfabriek
In 2001 betekende de sluiting van een ammoniakfabriek in Rozenburg het begin van Proton Ventures. Het bedrijf ontwierp verschillende groene ammoniakoplossingen: van duurzame productie tot de opslag van grote volumes ervan in Bulgarije en Estland.
Waterstof uit ammoniak dominante energiedrager
Kevin Rouwenhorst, innovation engineer bij Proton Ventures en technology manager bij de Ammonia Energy Association, vertelt waarom ammoniak zo interessant is. “De samenstelling van ammoniak bestaat uit waterstof en stikstof. Dat laatste zit voor 80% in de lucht die we inademen. Het andere onderdeel van ammoniak, waterstof, is in de afgelopen jaren steeds dominanter geworden in discussies omtrent duurzame energiedragers, bijvoorbeeld als brandstof voor auto’s.”
Het nadeel van groene waterstof is dat het goedkoop op grote schaal kan worden geproduceerd in andere werelddelen en dat het transport ervan ingewikkeld is. “Er is veel vraag naar waterstof, maar hoe krijg je het van Marokko of Zuid-Amerika naar Rotterdam? Een manier is stikstof uit de lucht pakken en met waterstof laten reageren, waardoor je ammoniak krijgt. Ammoniak is veel makkelijker te vervoeren en de infrastructuur bestaat al”, legt Rouwenhorst uit.
Kraken op hoge druk
Eenmaal op de plaats van bestemming moet de waterstof weer uit de ammoniak gehaald worden. “Dit kan door de ammoniak te ‘kraken’. Onze innovatie richt zich op dat proces. Normaal gesproken verloopt het kraken op relatief lage druk, waarna je de waterstof nog moet comprimeren voor het gasnet. Wij willen die laatste stap uit het proces halen, door het hele kraakproces op hoge druk uit te voeren.” De SES-subsidie wordt dan ook ingezet voor een technische en economische haalbaarheidsstudie naar een grootschalige ammoniakkraker. Tegelijkertijd bouwt het bedrijf aan een testset-up: een hogedruklab om de theorie in praktijk te testen.
Voor zover bekend is, zijn de voordelen van de nieuwe techniek groot: “De totale omzetting van ammoniak naar waterstof wordt schoner en efficiënter, want je hoeft er minder energie in te stoppen. En het levert een significant economisch voordeel op. We denken dat je met deze techniek 10 tot 15 cent per kg waterstof kunt winnen. Hierdoor wordt het nog aantrekkelijker om waterstof op grote schaal te importeren.” Dat is precies de ambitie die de Rotterdamse haven nastreeft. Rouwenhorst: “Hier gaat de fossiele industrie plaatsmaken voor duurzame energie. Hier moet het gaan gebeuren, daar werken we graag aan mee.”
Meer informatie over Proton Ventures
Wil je meer weten over de innovatie van Proton Ventures? Bezoek dan hun website: Proton Ventures.