>

QAssurance helpt Rotterdamse food-startups voedselveiligheid bewaken

22 april 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rotterdamse startups in food als Sharp Sharp en VeggiHap leunen op QAssurance voor hun voedselveiligheidskennis, maar ook gevestigde namen als Schmidt Zeevis. Het bedrijf levert een digitaal systeem waarmee foodbedrijven niks over het hoofd zien als ze hun voedselveiligheid moeten regelen. 

De regelgeving voor voedselveiligheid is streng in Nederland. En soms best ingewikkeld. QAssurance helpt foodbedrijven hun voedselveiligheid te bewaken.

“Er zijn ongeveer 400 wettelijke eisen waaraan een foodbedrijf moet voldoen. Van gladde wanden in de productieruimtes en onbreekbare lampen in de fabriek tot voorgeschreven temperaturen voor de bewaring en de bereiding”, vertelt Cees van Elst, Managing Director van QAssurance. “Als je ook maar íets in je productieproces verandert, kan dat grote consequenties hebben. Ga je bijvoorbeeld zelf de eieren koken voor op je broodjes gezond, dan moet je in één klap aan veel meer regels voldoen dan wanneer je de eieren kant-en-klaar gekookt inkoopt.”

Om op het schap bij retailers te kunnen liggen, moeten levensmiddelen en de logistiek voldoen aan standaarden voor voedselveiligheid én aan specifieke klanteisen. Van Elst: “Een gangbare standaard als het Global Food Safety Initiative (GFSI) legt producenten al gauw zo’n 2.000 voorwaarden op om voedselveiligheid te waarborgen.” Van Elst: “Op een gegeven moment kun je dat echt niet meer allemaal bijhouden in een Excelbestandje.”

 

Lastig voor beginners

Foodunion en de FoodHub zijn faciliteiten voor nieuwe, startende voedselmakers. Voor zulke beginnende foodproducent is het best lastig goed in de gaten te houden waaraan het bedrijf precies moet voldoen. “We merken dat startups bijvoorbeeld vaak niet weten dat ze zich bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten aanmelden als levensmiddelenproducent. Of dat ze bij de NVWA een EG-erkenning moeten aanvragen als ze met vlees, vis, zuivel of ei werken. En soms zitten ze in een niche waarvoor nog helemaal geen regelgeving is”, zegt Remon Hameete, coördinator en verantwoordelijk voor de helpdesk bij QAssurance.
 

Gratis coach

QAssurance start bij beginnende bedrijven vaak als coach, gratis. Zo is het bedrijf ook aan de slag gegaan bij jonge Rotterdamse bedrijven als De Krekerij, Upfront, VeggiHap, Pieter Pot, Mixblik en Sharp Sharp. Sinds QAssurance in 2017 verhuisde van Barneveld naar de Van Nellefabriek zijn er veel Rotterdamse bedrijven bijgekomen als klant, ook gevestigde namen als Schmidt Zeevis.

“Startups krijgen van ons formats, documenten, soms hele cursusboeken. Bij ons kunnen ze terecht met hun vragen. Wij helpen hen de processen in beeld te brengen en de risico’s voor voedselveiligheid te analyseren. We lopen alle kritische punten na en vertellen wat ze hoe vaak moeten controleren en vastleggen. We stellen hen ook gerust. Ze hebben hun kennis vaak van horen zeggen. Wij kunnen hun vertellen wat wettelijk moet en wat echt niet nodig is”, zegt Hameete.

Als een foodbedrijf eenmaal voldoet aan de wettelijke eisen kan het gaan nadenken over certificering voor bepaalde standaarden. Dat is het moment dat foodbedrijven vaak overstappen naar een licentie van het systeem van QAssurance, iMIS.
 

Alles via app

Ongeveer honderd foodbedrijven gebruiken licenties van iMIS. In dit digitale systeem zijn alle wettelijke regels en eisen van standaarden opgenomen. Het is een digitaal handboek van een kleine duizend pagina’s dat in vijftien jaar tijd is opgebouwd. Specifieke klanteisen kunnen worden toegevoegd. Bedrijven kunnen het handboek op hun eigen bedrijfsomstandigheden toepassen en zo zelf hun voedselveiligheid waarborgen. Ook krijgen ze continue updates van de wet- en regelgeving en de betekenis daarvan voor hun bedrijf. Heel simpel, via een app op telefoon of laptop.

Van Elst: “Sommige bedrijven willen graag dat onze adviseurs hun processen blijven checken, maar de meeste doen de rapportages zelf. In coronatijd zijn we gestart bij een chipsfabriek in Ruanda. Daar zijn we door de lockdown nog nooit geweest. Alles functioneert online.”
 

Scan en vragenuur

QAssurance biedt een gratis voedselveiligheidsscan en ‘Zoom the Room’, een gratis vragenuur elke vrijdagochtend.