Rable
Rable, voorheen SDC Verifier, heeft een betaalbare methode ontwikkeld voor de installatie van zonnepanelen op grote platte daken. Het zelfdragende systeem leent zich door de slimme constructie goed voor montage op zwakke daken. Zo blijft geen dak onbenut.
Met de energietransitie in het vooruitzicht wordt de opwek van duurzame energie steeds belangrijker. Dat vraagt om een grootschalige inzet van zonnepanelen. Gelukkig telt Nederland genoeg daken.
Potentieel van zwakke daken benutten
Met name grote industriepanden hebben geschikte zonnedaken, maar het gros daarvan is niet ontworpen voor de extra ballast van zware zonnepanelen. Daarom is op dit moment maar 6,5 % van deze daken van zonnepanelen voorzien. Rable maakt het mogelijk om het grote potentieel van zwakke daken in Nederland te benutten. “Ons zonnepaneelsysteem is zelfdragend dus de zwakke punten in een dak worden vermeden”, legt CEO Wouter van den Bos uit.
Zelfdragend systeem
De zonnepanelen zijn onderdeel van een vakwerk. Het laat zich eenvoudig uitvouwen over twee rails die met pads op de sterkere punten van een dak steunen, bijvoorbeeld aan de zijkanten en ter hoogte van pilaren. Een kabeltje aan de bovenkant van de zonnepanelen zorgt ervoor dat de zonnepanelen over de volle breedte zelfdragend zijn. Het kabeltje is flexibel en volgt de lijn van het dak, ook als er een kromming in zit. Daarbij zorgt het door de minimale dikte voor zo min mogelijk schaduw op de zonnepanelen.
Optimaliseren productieproces
De komende periode ligt de focus op het optimaliseren van het productieproces. Smart Energy Systems maakt dat mogelijk. Wouter: “Met de subsidie kunnen we een assemblagestraat realiseren. Daarmee leren we hoe en tegen welke prijs we het systeem handig in elkaar kunnen zetten.”
Realisatie van een assemblagestraat
Het uiteindelijke ontwerp is geschikt voor serieproductie. “Na de haalbaarheidsstudie blijven we de assemblagestraat gebruiken als kleine productie- en ontwikkellocatie. Dat is altijd handig als er kleine wijzigingen doorgevoerd moeten worden.” Naast de realisatie van een assemblagestraat, is de exposure rondom deze campagne net zo belangrijk. Wouter: “De hele infrastructuur komt ermee op gang en het is interessant om op deze manier contacten te leggen.”
Extra lichte zonnepanelen
Rotterdam is het industriële centrum van Nederland en leent zich daardoor goed voor dit project. De zonnepanelen worden van China naar Nederland verscheept en komen in de Rotterdamse haven binnen. “We zitten ook graag in de buurt van Delft omdat we nauw samenwerken met de Technische Universiteit”, vertelt Wouter.
Lichte zonnepanelen
De profielen voor het systeem worden in Nederland gemaakt. “Op dit moment zijn we ook met een Nederlands bedrijf in gesprek voor extra lichte zonnepanelen. Hoe lichter de panelen, hoe minder belasting op een dak.” Lichte zonnepanelen zijn nog niet eerder op de markt gebracht omdat panelen een bepaald gewicht nodig hebben, zodat ze niet wegwaaien als de wind eronder komt. “Met ons systeem zitten de zonnepanelen vast en is die ballast gewicht tegen wegwaaien niet meer nodig.”
Subsidie
Met de introductie van het zonnepanelensysteem wordt verduurzamen een stukje makkelijker en goedkoper. De installatietijd op het dak is korter omdat het in de fabriek gemonteerd wordt. Daarbij speelt de subsidieregeling vanuit de overheid een rol. Verwacht wordt dat die ieder jaar zal afnemen. “Op het moment dat duurzame energie geen keuze meer is en de subsidie is vervallen, kunnen wij ons zonnepanelensysteem tegen aanvaardbare kosten aanbieden.”