>

Rotterdam The Hague Innovation Airport zoekt innovatie partners

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rotterdam The Hague Airport (RTH) bedient per jaar 1,8 miljoen reizigers en dit aantal groeit gestaag. Groei is echter niet de enige doelstelling van de luchthaven, stelt algemeen directeur Ron Louwerse. “Innovatie is net zo belangrijk. Als regionaal vliegveld zijn we een ideale proeftuin voor bijvoorbeeld duurzame energie, robotisering en innovatieve mobiliteitsoplossingen.”

Zelfrijdende bagagewagens

Voorbeeld van zo’n innovatieve mobiliteitsoplossing is een pilotproject van Vanderlande. Deze wereldmarktleider in vliegveldlogistiek test op Rotterdam The Hague Airport zijn zelfrijdende bagagewagens. “Dit zijn innovaties die snel te realiseren zijn. Niet alleen multinationals die innovaties willen testen melden zich bij ons, ook startups doen dat.”

Naast bedrijven zijn ook onderwijsinstellingen nadrukkelijk onderdeel van het RHIA-programma. Zo start MBO-opleidingsinstituut Albeda een vestiging op het luchthaventerrein. “Eind 2019 volgen daar ongeveer 700 studenten van relevante opleidingen onderwijs, zoals die tot stewardess en steward of beveiliger. Zo doen zij direct ervaring op in de praktijk.”

Op zoek naar partners

Om het omvangrijke innovatieprogramma verder invulling te geven, zoeken de luchthaven en gemeente Rotterdam naar nieuwe samenwerkingen. “Het is voor hen belangrijk om van buiten naar binnen te redeneren en na te denken over wat de rol moet zijn van het vliegveld binnen de regio. Ze roepen alle partijen die willen bijdragen aan het project op om zich aan te sluiten.

Extra arbeidsplaatsen

Door de toekomstgerichte innovaties en het stimuleren van ondernemerschap en talent, is het programma goed voor de Rotterdamse economie, stelt de Rotterdamse wethouder van economie, Maarten Struijvenberg. “Door in te zetten op ontwikkelingen die we nu al aan zien komen creëren we de komende vijf jaar 300 extra arbeidsplaatsen. Samen met onze partners willen we €50 miljoen aan investeringen binnen halen voor innovatieprojecten.”

Over RHIA

Als onderdeel van een uitgebreid innovatieplan van Rotterdam The Hague Airport enerzijds en de transitie naar een nieuwe economie anderzijds, initieerden de luchthaven en het cleantech-team van de gemeente Rotterdam samen het programma Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA). Overheid, bedrijfsleven en onderwijsinstellingen investeren hiermee samen in de toekomst.

Kijk voor meer informatie op: www.rotterdamthehagueairport.nl/rhia/ of neem contact op met cluster Cleantech van gemeente Rotterdam.