Rijksoverheid lanceert NIS2-Quickscan

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Digitaal
    • Ondernemerschap
    • Veilig

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maakt NIS2-Quickscan beschikbaar, waarmee organisaties zich kunnen voorbereiden op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn.

NIS2 quickscan
© Markus Spiske – Unsplash

NIS2-Quickscan

De NIS2-Quickscan is bedoeld voor IT- en cybersecurity-specialisten en -verantwoordelijken binnen organisaties. Door 40 ja/nee-vragen in te vullen krijgen ze een beeld van de status van de digitale weerbaarheid van hun organisatie.

De scan biedt ook handelingsperspectief: per thema worden technische of organisatorische maatregelen voorgesteld die kunnen bijdragen aan de digitale weerbaarheid van organisaties en aan de voorbereiding op de NIS2. Het levert een mooie actiepuntenlijst op.

De antwoorden in de QuickScan zijn niet herleidbaar tot een persoon, organisatie of IP-adres. De score van de zelfscan kan gedownload worden.

Start NIS2-Quickscan

Via deze link om je direct uit bij de NIS2-Quickscan.

Implementatie NIS2-richtlijn

Op de valreep van januari is officieel naar buiten gekomen dat de Nederlandse overheid er niet in gaat slagen om de EU-richtlijn voor betere cybersecurity te implementeren in wetgeving voor ons land. De voorbereidende stappen voor de consultatie over deze Nederlandse implementatie loopt uitstel op. Daardoor wordt de deadline van 17 oktober níet gehaald, heeft demissionair minister Yeşilgöz-Zegerius laten weten.

De verlate implementatie heeft tot gevolg dat de naleving van de nieuwe eisen nog niet wettelijk afdwingbaar zal zijn. Organisaties wordt geadviseerd al wel aan de slag te gaan met de voorbereidingen. De Quick-scan kan organisaties daarbij helpen.

De NIS2-richtlijn is gericht op het vergroten van de digitale weerbaarheid van bedrijven en organisaties in de Europese Unie.

Verder lezen over digitale veiligheid?

Op deze pagina vind je meer informatie over veilig ondernemen en digitale veiligheid

Deel deze pagina