Rotterdam als kloppend hart van de metaverse

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Digitaal

Van 28 november tot 2 december is De Doelen de plek van de Immersive Tech Week. Daar is te zien en te horen hoe digitale innovaties kunnen bijdragen aan het oplossen van sociaal maatschappelijke uitdagingen. Tijdens dit event komen creativiteit, innovatie, business, onderzoek en kunst samen met augmented reality, haptics, web3, metaverse, technologie en virtual reality.

Technische oplossingen voor onder andere gezondheidszorg, creatieve industrie en het onderwijs komen aan de orde. Professionals van over de hele wereld komen vijf dagen lang naar Rotterdam voor een vol en inspirerend programma. Aanwezig zijn: 150 sprekers, een trade show met bedrijven die hun laatste innovaties tonen, 100  organisaties en ruim 2000 bezoekers.

De digitale stad Rotterdam

In de nabije toekomst spelen virtual en augmented reality een steeds grotere rol bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen. Op dinsdagochtend 29 november is er een sessie in samenwerking met de Gemeente Rotterdam, de Provincie Zuid-Holland en de Sharing Cities Alliance over uitdagingen en kansen voor steden die versneld willen digitaliseren. Tijdens de workshops van het Rathenau Instituut kun je je zorgen en verwachtingen delen over de impact van internet op je stad en je leven.  

Kansen en risicos’s

Tijdens verschillende sessies worden de positieve aspecten en ook de risico’s van bijvoorbeeld discriminerende algoritmes en gezichtsherkenning software belicht. Met  Netwerk Mediawijsheid wordt stilgestaan bij vragen als: hoe kunnen we ervoor zorgen dat kinderen en jongeren zich mediawijs en veilig kunnen bewegen in immersieve werelden zoals games, VR-ervaringen en de metaverse?\

Longscans bekijken met VR-bril

In het Rotterdamse Erasmus MC worden longscans bekeken met behulp van een VR bril. Vroeger moest er tijdens de operatie een groot deel van de long weggesneden worden, dat is nu niet meer nodig. Dat is een van de ontwikkelingen waar de Rotterdamse intensivist Diederik Gommers, een van de sprekers op Immersive Tech Week , trots op is: “Binnen het Erasmus MC zijn wij altijd op zoek naar innovaties die onze gezondheidszorg verbeteren. De mogelijkheden die tech biedt zijn eindeloos maar staan nog in de kinderschoenen. Door in te zetten op medische innovaties en de implementatie hiervan kunnen wellicht het hoofd bieden aan de steeds maar stijgende zorgvraag ondanks de personeelskrapte.”

Educatie en verantwoordelijk gebruik

Oprichter en directeur van Immersive Tech Week, Benjamin de Wit, geeft aan, “De Immersive Tech Week betekent meer dan het boosten van Virtual Reality. Immersive Tech heeft een ongelooflijk potentieel, zowel in positieve als negatieve zin. Als sector moeten wij ervoor waken dat de technologieën op een sociaal maatschappelijke manier gebruikt worden.”

Klik hier voor het volledige programma van de Immersive Tech Week.

Deel deze pagina