Rotterdam Bikes

  • Inhoudstype:
    • Verhaal

June en Cees startten met een bedrijf dat fietsen repareert en fietstours organiseert: Rotterdam Bikes. Begin mei 2017 is de zaak geopend aan de Volmarijnstraat 60B. Maar daar ging heel wat aan vooraf.

June en Cees van Rotterdam Bikes

Een fietsenreparatie en koffiebar

Eind 2016 ging het horecabedrijf waar June en Cees beiden werkten failliet. Gevolg: geen inkomen, juridische conflicten, kortom grote problemen. Maar in plaats van bij de pakken neer te zitten hebben zij direct plannen ontwikkeld om hun droom te verwezenlijken en een eigen onderneming te starten. Per toeval ontstond het idee om in het Westelijk Handelsterrein een fietsenreparatie en koffiebar te starten. Een bijzondere combinatie, maar toen de plannen wat verder uitgewerkt waren bleek het toch niet haalbaar. Maar de droom van een eigen onderneming was niet veranderd, alleen het concept en de locatie moesten anders. Vervolgens diende zich een nieuwe kans aan. In de Volmarijnstraat was een voormalige garage beschikbaar: niet groot, maar voldoende voor wat het duo van plan was. Het pand moest grondig opgeknapt worden en met hulp van vrienden en familie was dat geen probleem.

De ondernemers

June combineert haar liefde voor fietsen met haar liefde voor Rotterdam en alles wat daar gebeurt. Ze organiseert fietstours voor groepen van 6 tot 12 personen. Als tourgids verzorgt zij tours voor Rotterdammers, dagjesmensen, collega’s, backpackers etc. Ze heeft een aantal tours samengesteld met bezoeken aan een aantal highlights in Rotterdam zoals de Markthal, de Oude Haven en de Fenix Food Factory.

Cees is fietsenmaker in hart en nieren. Hij heeft het vak geleerd bij diverse fietsondernemers in het land. Het mooie is dat zijn vroegere werkgevers met raad en daad geholpen hebben om Rotterdam Bikes op te zetten. Voor alles wat met de onderneming te maken heeft, hebben June en Cees ondersteuning gekregen vanuit hun eigen netwerk.

Starten vanuit een uitkering

Na maanden helemaal geen inkomen gehad te hebben is uiteindelijk het UWV een grote steun geweest. Cees maakt gebruik van de startersperiode: gedurende 6 maanden krijgt hij een (verlaagde) ww-uitkering. June heeft een tijdelijke baan tot 1 juli als barista, maar ze heeft voor na die tijd een aanvulling gevraagd in de vorm van een BBZ-uitkering. Dat is bijstandsverlening voor zelfstandigen. In ieder geval is er gedurende een bepaalde tijd een basisinkomen zodat zij hun zaak uit kunnen bouwen.

Over 5 jaar

Deze vraag wordt altijd gesteld en June en Cees hebben heel veel plannen, maar die houden ze nog even voor zichzelf. Dat wekt vast nieuwsgierigheid op.

Deel deze pagina