Rotterdam en Oslo gaan de groene transitie in de maritieme sector versnellen

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Maritiem
    • Zero Emissie

Oslo en Rotterdam hebben 20 september een Memorandum van Overeenstemming (MoU) gesloten om de groene transitie in de maritieme sector te versnellen.

ondertekening MoU tussen Oslo en Rotterdam
© Robin Utrecht

Rotterdam en Oslo sluiten Memorandum van Overeenstemming (MoU)

Beide steden hebben zeer ambitieuze klimaatdoelstellingen voor het verminderen van uitstoot. Deze formele samenwerking richt zich op het bieden van een kader voor het versterken van de vriendschapsbanden en het bevorderen van samenwerking op het gebied van maritiem transport en aanverwante industrieën. Dit om groene duurzame transportoplossingen tussen de steden te promoten en de decarbonisatie van beide economieën te versnellen.

“Als twee maritieme hoofdsteden die streven naar een groene transitie, versterkt deze MoU onze samenwerking op het gebied van duurzame transportoplossingen en bevordert het de kennisuitwisseling in het algemeen op het gebied van duurzaamheid en innovatie in de maritieme sector”, aldus de wethouder van Rotterdam, Robert Simons.

“Dit is een belangrijke mijlpaal om een langdurige inspanning voor emissievrij maritiem transport tussen onze steden te garanderen. Havensteden hebben veel te winnen bij nauwe en effectieve samenwerking, en onze twee steden bezitten gezamenlijk aanzienlijke maritieme expertise. Het is cruciaal dat wij als lokale overheden ons bewust zijn van de barrières en in samenwerken met de industrie de juiste oplossingen vinden. Deze groene corridor zal zowel Rotterdam als Oslo helpen om onze klimaatdoelen te bereiken en tegelijkertijd andere havensteden inspireren. Stad en haven moeten samenwerken – onze samenwerking is daar een uitstekend voorbeeld van”, aldus Rina Mariann Hansen, wethouder van Business Development en Public Ownership in Oslo.

Het MoU werd op 20 september 2023 ondertekend in Rotterdam door Rina Hansen, wethouder voor Business Development en Public Ownership van de stad Oslo, en Robert Simons, wethouder voor Haven, Economie, Horeca en Bestuur van de stad Rotterdam. Bård Ivar Svendsen, de ambassadeur van Noorwegen in Nederland, nam samen met vertegenwoordigers van zowel publieke als private belanghebbenden uit Oslo en Rotterdam deel aan de ondertekeningsceremonie om deze belangrijke gelegenheid te vieren.

Samenwerking havens en steden

De stad Rotterdam en de stad Oslo moedigen de havens van Rotterdam en Oslo aan om verder in gesprek te gaan door relevante oplossingen en kennis te delen.

Boudewijn Siemons, CEO ad interim en COO van het Havenbedrijf Rotterdam zei: “De scheepvaartroute tussen de havens van Oslo en Rotterdam is al vele jaren belangrijk voor veel rederijen. In onze nieuwe alliantie kijken we verder dan vrachttonnage: we zijn allebei ambitieus om onze havens, industrie en scheepvaart duurzamer te maken. En we weten dat we dit niet alleen kunnen doen: we zullen moeten samenwerken met partijen over de hele wereld. Dus ik zie veel kansen om samen te werken met Oslo op het gebied van walstroom, waterstof en groene scheepsbrandstoffen.”

“De haven van Oslo kijkt ernaar uit om de samenwerking met de haven van Rotterdam te versterken. Het bereiken van emissievrij transport is een cruciale stap in de aanpak van klimaatverandering en het verbeteren van duurzaamheid in de logistieke industrie. Samen kunnen we groene technologieën verkennen die niet alleen de emissies verminderen, maar ook de efficiëntie en concurrentiepositie van onze havens en het hele logistieke netwerk verbeteren. Dit initiatief van de “Groene Corridor” markeert onze gezamenlijke toewijding aan een duurzame toekomst, en we kijken ernaar uit om samen te werken om dit werkelijkheid te maken”, aldus Ingvar Mathisen, CEO en haven directeur van de haven van Oslo.

Kari-Pekka Laaksonen, CEO van Samskip Holding BV, zei: “Samskip is verheugd over zowel de samenwerkingsinspanningen van dit partnerschap als deze belangrijke gelegenheid en de positieve resultaten die voortkomen uit de inspanningen voor de groene transitie. We moeten verantwoordelijkheid nemen voor de toekomst van onze industrie en planeet en bijdragen aan een schonere en betere toekomst voor iedereen. Wij bij Samskip blijven dergelijke initiatieven volledig ondersteunen, zoals emissievrije waterstofschepen, en blijven de relatie en brug die we hebben gebouwd tussen Rotterdam en Oslo koesteren.”

Handelsrelatie Rotterdam en Oslo

Beide steden hebben als havensteden al een langdurige relatie op het gebied van handelsbetrekkingen. De steden delen een aanzienlijke maritieme geschiedenis en meer recentelijk in de afgelopen decennia, een sterke toewijding aan de groene transitie.

Bård Ivar Svendsen, ambassadeur van Noorwegen in Nederland, zei: “Noorwegen en Nederland zijn toonaangevende maritieme naties die zich hebben gecommitteerd aan het ondersteunen van de groene transitie van de maritieme sector. De ondertekening van dit MoU tussen de steden Oslo en Rotterdam laat zien hoe leidend deze twee steden zijn in het waarborgen van een groene toekomst voor de scheepvaart.”

Maritiem nieuws

Les meer nieuws over maritiem onder nemen op: maritiem-ondernemen

Deel deze pagina