>
Foto: gemeente Rotterdam

Rotterdam en Unilever: onlosmakelijk verbonden

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Unilever kiest voor Rotterdam

Rotterdam is blij en trots! Vandaag maakte Unilever bekend dat het bedrijf kiest voor Rotterdam als locatie voor het hoofdkantoor. Unilever wordt ook op papier één bedrijf, gevestigd in Nederland. Door de keuze voor Rotterdam zullen enkele tientallen banen van Londen naar Rotterdam overgaan. Met de keuze voor Rotterdam gaat het bedrijf naast een rijke historie ook een mooie toekomst tegemoet in onze ondernemende havenstad.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb is trots dat Unilever voor Rotterdam heeft gekozen: "Het is een geweldige opsteker voor Nederland en Rotterdam. We hebben de afgelopen weken uitgekeken naar dit nieuws. Er waren gisteravond al wat signalen, het is geweldig dat de bevestiging er nu is.'' De burgemeester denkt dat er meerdere redenen zijn waarom het Rotterdam is geworden. "Ik denk dat het niet alleen om het fiscale klimaat gaat, maar dat Rotterdam vooral een plek is waar het goed zaken doen is en om internationaal handel te drijven.'' Ook premier Mark Rutte reageert enthousiast op het nieuws. Volgens de premier levert Unilever ook in de breedte veel meer werkgelegenheid op. Rutte: "Er is een hele toeleveringsindustrie omheen. Juridisch advies, Financieel advies. Als ze weg waren gegaan zouden er heel veel banen verloren zijn gegaan." 

Dat Rotterdam en Unilever een succesvolle combinatie is bleek ook wel in het verleden. Unilever groeide afgelopen 89 jaar als kool.

Hoe het begon

In 1891 begon de geschiedenis van Unilever in Rotterdam met de komst van het hoofdkantoor van Van Den Bergh naar Rotterdam. Sam van den Bergh is nog steeds een van de bekendste Rotterdamse industriëlen. Naast lid van de gemeenteraad had hij later ook zitting in de Eerste Kamer. In 1927 fuseerde Van Den Bergh met Jurgens tot de Margarine Unie. Niet lang daarna, op 2 september 1929 ondertekenden het Nederlandse Margarine Unie en Britse Lever Brothers een overeenkomst om Unilever te vormen. Eerst met de insteek om samen te werken, maar al snel leidde het tot een fusie.

Van Museumpark naar Weena

Na de fusie van het Britse Lever en de Nederlandse Margarine Unie werd in opdracht van het bedrijf tussen 1930 en 1931 een hoofdkantoor gebouwd op locatie Museumpark. Een gebouw in zakelijk-expressionistische stijl naar een ontwerp van architect H.F. Mertens. Na enkele uitbreidingen op locatie besloot het bedrijf in 1992 toch te kiezen voor een andere plek: Weena. Het bedrijf was toen het tweede grote bedrijf dat zich vestigde in een locatie aan het Weena. Vandaag de dag is de hoogbouw vlakbij centraal station nog steeds het hoofdkantoor van Unilever. Wel heeft het bedrijf een herinnering meegenomen van Museumpark. Voor het gebouw op het Weena staat het kunstwerk “Belichaamde Eenheid” van de Amsterdamse beeldhouwer Wessel Couzijn. Het kunstwerk dat vanaf 1963 voor het gebouw op locatie Museumpark stond verhuisde met het bedrijf mee naar de nieuwe locatie.

Hoofdkantoor Rotterdam was al ‘Brand Hub Europe’

Unilever besloot in 2012 al om alle Europese Category Marketing Teams samen te brengen op het hoofdkantoor in Rotterdam aan het Weena. Beter bekend als ‘Brand Hub Europe’. Bij de hub hoorde een nieuwe omgeving met andere werkprocessen, integratie van testruimtes, een belevingswereld van diverse merken, proefkeukens en mini laboratoria. Het doel van het bedrijf was om met de hub onder andere productinnovatie te versnellen. Burgemeester Aboutaleb opende de marketing & innovatiehub.

Unilever Nederlands trots

Unilever is een van de boegbeelden van de moderne Nederlandse economie. Samen met Shell, Philips en AkzoNobel zet het levensmiddelenbedrijf al jarenlang de toon in ondernemend Nederland. Het bedrijf voegt daar met de keuze voor Rotterdam gelukkig nog vele jaren aan toe. In de keuze voor Rotterdam hield het bedrijf rekening met onder andere aandeelhouderswaarde, werkgelegenheid en een goede relatie met klanten en de vakbonden.