Lancering Rotterdam Makers District

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Brandpunt van de innovatieve maakindustrie

Op dinsdag 23 januari lanceerde wethouder Adriaan Visser (Financiën, Organisatie, Haven, Binnenstad en Sport) het Rotterdam Makers District. Het Rotterdam Makers District bestaat uit de gebieden M4H en RDM Rotterdam en is dé plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie.

Rotterdam Makers District

Het Rotterdam Makers District wordt dé plek in de regio voor de innovatieve maakindustrie. Het Makers District ontwikkelt zich aan weerszijden van de Maas, in de gebieden M4H Rotterdam en RDM Rotterdam. Hier wordt de transitie naar de nieuwe economie van haven en stad in de praktijk gebracht. Jonge bedrijven kunnen er doorgroeien tot grote, gevestigde ondernemingen. Jongeren maken er kennis met techniek. Nieuwe technologieën worden er niet alleen uitgedacht, maar ook getest en toegepast. Ze zijn voor iedereen zichtbaar. Dat maakt het Makers District tot een proeftuin en etalage. Het gebied ademt innovatie, in de toekomst nog meer dan nu.

RDM is een bewezen succes, het biedt plaats aan bedrijven, onderwijs en onderzoek. Midden in de haven – maar toch verrassend dicht bij de stad – werken zij hier samen aan innovaties die bijdragen aan de slimste haven. Een breed scala aan zakelijke en culturele evenementen vult dit aan en maakt het een dynamisch gebied. In M4H hebben pionierende en ambachtelijke maakbedrijven hun plek al gevonden, creatieve ondernemers voelen zich thuis, net als bedrijven in de circulaire maakindustrie. In M4H broeit van alles in de panden die vroeger gebruikt werden voor fruitoverslag.
 

Stadshavens Rotterdam

In 2007 gingen Havenbedrijf Rotterdam N.V. en gemeente Rotterdam met elkaar een bijzondere samenwerking aan voor de herontwikkeling van de stadshavensgebieden. Met het programmabureau Stadshavens Rotterdam werd er gewerkt aan het verbinden van stad en haven in de deelgebieden Rijn-Maashaven, Waal-Eemhaven, Merwe-Vierhavens (M4H) en RDM Heijplaat. Deze samenwerking heeft o.a. mede gezorgd voor een nieuw, levendig woon- en werkgebied in Rijn-Maashaven. De Waal-Eemhavens zijn vernieuwde havens vol maritieme dienstverleners.
 

Opgave voor de toekomst

De economie van de regio Rotterdam verschiet in hoog tempo van kleur. De weg naar de next economy is onmiskenbaar ingeslagen: een economie die streeft naar circulariteit, mogelijk gemaakt door digitalisering. Innovatie is een cruciale en blijvende component van deze nieuwe economie. Rotterdam wil voorop blijven lopen in de vernieuwing van de economie en de aanpak van klimaatverandering, en wil de werkgelegenheid in deze regio voor de toekomst veilig stellen. Onderdeel van de nieuwe economie is de terugkeer van de maakindustrie naar de regio, in een nieuwe vorm. 

Visie & Strategie Rotterdam Makers District

Kijk voor meer informatie en de brochure ‘Visie & Strategie Rotterdam Makers District’ op www.rotterdammakersdistrict.com.