Rotterdam maritieme koploper volgens DNV en Menon Economics

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Maritiem

In de 2024-editie van het ‘Leading Maritime Cities of the World’-rapport van DNV en Menon Economics is Rotterdam, net als in 2022, uitgeroepen tot Europese koploper. Een welverdiende erkenning en voldoende reden voor een feestje in de havenstad en omliggende regio’s.

De skyline in Rotterdam met het nieuwe gebouw de zalmhalven de kop van zuid en de erasmusburg.
© Robin Utrecht

Rotterdam maritieme Europese koploper

Wethouder Simons: “Voor de tweede achtereenvolgende keer uitgeroepen worden tot de op één na meest vooraanstaande maritieme stad ter wereld, is een bevestiging dat Rotterdam en regio in tijden van transities goed op weg zijn de maritieme sector verder te ontwikkelen. Ik ben trots op deze internationale erkenning en feliciteer ook de andere maritieme steden met de mooie prestaties.”

Het rapport van DNV en Menon Economics biedt waardevolle inzichten in welke maritieme steden de beste beleidsmaatregelen, initiatieven en ondersteuning bieden voor maritieme bedrijven. Deze steden, waaronder dus Rotterdam, excelleren zowel in zachte als harde infrastructuur, en beschikken over het juiste talent om maritieme bedrijven in staat te stellen zich verder te ontwikkelen. In het licht van geopolitieke verschuivingen en significante milieu zorgen, is volgens de onderzoekers de wereldwijde maritieme industrie veerkrachtig gebleven

Benchmark maritieme steden op vijf pijlers

Het rapport handhaaft zijn traditie van benchmarking van maritieme steden over vijf pijlers: Scheepvaartcentra, Maritieme Financiën en Wetgeving, Maritieme Technologie, Havens en Logistiek, en Aantrekkelijkheid en Concurrentievermogen. Door objectieve en subjectieve indicatoren toe te voegen, biedt het rapport een uitgebreide beoordeling van de prestaties van elke stad.

Maritieme experts gegeven aan dat Singapore, Oslo, Shanghai en Rotterdam de steden zijn die het beste voorbereid zijn op de digitale transformatie van de industrie. Rotterdam volgt op Singapore en Oslo als ‘s werelds toonaangevend centrum voor groene technologieën en oplossingen. DNV en Menon Economics voorspellen dat steden die het voortouw nemen in de groene transformatie de leidende maritieme steden van de wereld worden binnen het komende decennium.

Rotterdam scoort hoog op meeste pijlers

Rotterdam wordt daarnaast beschouwd als een toonaangevende maritieme stad vanwege verschillende factoren. De stad scoort hoog op de meeste pijlers en wordt erkend vanwege haar uitstekende prestaties op het gebied van maritieme haven en logistieke infrastructuur. Rotterdam staat ook bekend om haar aantrekkelijkheid en concurrentievermogen in de maritieme sector. Deze combinatie van sterke punten plaatst Rotterdam hoog op de lijst van toonaangevende maritieme steden ter wereld.

Singapore handhaaft zijn positie als ‘s werelds belangrijkste maritieme knooppunt. Met uitstekende prestaties over meerdere pijlers, bevestigen de strategische investeringen van de stad in innovatie en groene transformatie haar status als een wereldwijde maritieme grootmacht. De top vijf leidende steden in 2022 bestonden uit een mix van drie Aziatische steden en twee Europese steden, maar dit jaar zijn de rollen omgedraaid, en nu zijn drie van de vijf leidende steden uit Europa en twee steden uit Azië. Rotterdam en Londen blijven respectievelijk op de tweede en derde plaats staan. Shanghai blijft op de vierde positie, terwijl Oslo vooruitging om de vijfde plek in te nemen.

Link naar rapport: The Leading Maritime Cities of the World in 2024

Deel deze pagina