Rotterdam gaat de strijd aan tegen plastic

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
Horecaondernemers en wethouder Simons proosten op het Plasticvrij Terras - Rotterdam plastic vrij?
foto: Johannes Odé

Vanaf 1 januari 2024 geldt er in Nederland een verbod op wegwerpproducten die ter plaatse worden gebruikt, zoals plastic bekers. Vanaf half juli 2023 geldt er daarnaast een verplichting voor het aanbieden van een herbruikbaar alternatief en een verbod op het gratis verstrekken van plastic verpakkingen voor onderweg, de zogenaamde to go-producten.

Circulaire stad

Merijn Tinga e-foilde (Efoilen is het zweven over het water met een efoilboard dat wordt aangedreven door een elektromotor onder het board), van 1 tot en met 8 juli een route van Brussel naar Amsterdam. Zo is Merijn, ook wel bekend als de plastic soup surfer, ook in Rotterdam geweest. Hij wilt dat Rotterdam plastic vrij wordt. Hier is hij ontvangen door wethouder Simons – Haven, Economie, Horeca en Bestuur (wijken en kleine kernen) – bij het Maritiem Museum. Simons kreeg uit handen van Merijn het ‘Van wegwerp naar hergebruik’- bord. Met het bord geeft de gemeente aan te werken aan een stad die schoon en circulair wilt zijn in 2040.

Rotterdam maakt van circulair de maatstaf. Dit betekent dat we alle grondstoffen zo lang en zo hoogwaardig mogelijk gebruiken, steeds opnieuw. Meer hierover is te lezen op de website van Rotterdam Circulair.

Wat doen wij als gemeente?

De afgelopen jaren hebben we, door met elkaar de handen uit de mouwen te steken, veel in beweging gezet, veel geleerd én de zichtbaarheid van circulair vergroot. Dit doen we als gemeente niet alleen, maar samen met onder andere Rotterdamse ondernemers.

Plasticvrij terras

Sinds maandag 11 juli stoppen 7 horecazaken langs en nabij de Rotte met het gebruik van wegwerpplastic op hun terras. Deze groep koplopers voorkomt dat plastic dat makkelijk kan wegwaaien, zoals rietjes, de Rotte en de natuur in waait. En uiteindelijk in zee terechtkomt. De ondernemers hebben het certificaat ‘Plasticvrij Terras’ ontvangen.

Meer informatie

Wil je zelf ook een plastic vrij terras of werken aan Rotterdam plastic vrij? Hier vind je meer informatie. Neem ook een kijkje op de website van Mission Reuse. Op de website staat meer informatie over de drie organisaties die hun krachten bundelen om herbruikbare verpakkingen voorgoed te verankeren in onze samenleving.

Op de website van Rijksoverheid vind je de laatste informatie, wet-en regelgeving over wegwerpplastic.

Bekijk hier onze horecapagina.

Deel deze pagina