>

Rotterdam presenteert potentie van het dak

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Steeds meer mensen komen naar Rotterdam. Om te wonen, werken of de stad te bezoeken. Om een plekje te geven aan al deze functies moeten we slim met de ruimte omgaan. Een van die plekken waar ruimte is in de stad bevindt zich recht boven ons. Op het dak.

De gemeente Rotterdam gaf het bedrijf Sobolt de opdracht om te onderzoeken wat het oppervlakte en de potentie is van de Rotterdamse daken. De eerste onderzoeksresultaten presenteren ze vandaag samen met de gemeente op de Smart City Expo in Barcelona. Op de beurs komen onder andere steden uit de hele wereld samen om slimme oplossingen voor de stad met elkaar te delen.

Groene daken

“Er is nog vrij weinig onderzoek gedaan naar wat we allemaal kunnen met onze daken”, geeft Paul van Roosmalen aan. Paul, werkzaam bij de gemeente Rotterdam, buigt zich met zijn team sinds enkele jaren over het dakenvraagstuk. In 2015 brachten De Urbanisten in opdracht van de gemeente Rotterdam al de mogelijke functies voor daken in beeld. Wat begon met een Programma Groene Daken heeft zich ontwikkeld tot een multifunctioneel dakenprogramma, met naast groene ook gele, rode en blauwe daken. De kleuren staan voor de functies die mogelijk zijn op daken. Groen, water, recreatie en zon. En binnenkort komen daar ook nog oranje daken bij. Mobiliteit. Inmiddels lopen er circa 80 trajecten als onderdeel van het dakenprogramma.

Rotterdams dak in zicht

Een goed beeld van de mogelijkheden die onze daken bieden ligt er dus al. Maar wat nog ontbrak was goed inzicht in het Rotterdamse daklandschap. Hoeveel km2 is het Rotterdamse dakoppervlak? Hoe zien de Rotterdamse daken eruit? Voor welke functies zijn ze geschikt? Welke daken zijn al benut en waar liggen nog kansen? Een greep uit de vragen waar de gemeente een antwoord op zoekt. Paul: “Als we dit weten, dan kunnen we ook beleid gaan maken als gemeente hoe we onze daken het meest effectief kunnen gebruiken. We kunnen dan ook gaan sturen. Zo is het bijvoorbeeld logischer om in een omgeving waar weinig groen is zoals in Noord te kiezen voor groene daken en waterberging. Terwijl op een plek waar al veel water is, zoals bij de Maashaven, zonnepanelen mogelijk de best passende oplossing zijn.”

Legio mogelijkheden op het dak

Circa 2.5 maand geleden gaf de gemeente Rotterdam de opdracht aan het bedrijf Sobolt om inzichtelijk te maken hoeveel km2 het dakoppervlak is in Rotterdam en hoeveel m2 daarvan nu al in gebruik is als groen dak. Dit is pas een eerste kleine stap in de vele mogelijkheden die er zijn volgens Sobolt. Het ‘Energy Intelligence’ bedrijf Sobolt ging in 2016 in het Rotterdamse kantoor Spaces van start met initiatiefnemers Jeroen van Zwieten en Danny Hetharia. Beiden deelden een passie voor duurzame energie en dit toegankelijk maken voor iedereen. En met succes want in twee jaar tijd groeide het bedrijf van twee naar veertien medewerkers.

Oplichtende groene vlakken op zwarte  plattegrond

Artifical Intelligence (AI) als basis

Sobolt combineerde verschillende datasets om het Rotterdamse dakenlandschap in kaart te brengen. Door AI, natuurkunde en aardobservatie te combineren, komt het bedrijf tot unieke inzichten. Voor Rotterdam combineerden ze onder andere de BAG (Basisadministratie Adressen en Gebouwen, red.), satellietbeelden en luchtfoto’s. Met dit als uitgangspunt leerde het bedrijf een computer om daken te herkennen. En om op die daken de groene daken te herkennen. Dit lijkt gemakkelijker dan het is. Jeroen: “Er kwamen veel ‘false positives’ naar voren. Dit zijn plekken die de computer aanwijst als dak of groen dak, maar wat het eigenlijk niet is. Bijvoorbeeld mos op een dak. Of een boom die over een dak heen hangt. Als oplossing voor dat laatste hebben we een puntenwolk gebruikt. Met behulp van die wolk leerden we de computer om de vorm van een boom te herkennen en deze uit de resultaten te filteren”.

Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat Rotterdam inclusief de haven 18 km2 dakoppervlak heeft. Hiervan is circa 450.000 m2 al in gebruik als groen dak. Dit blijkt circa 75.000 m2 meer dan verwacht. De gemeente had tot nu toe alleen het oppervlakte uit subsidieaanvragen in beeld. De resultaten uit het eerste onderzoek zijn slechts een tipje van de ijsberg. Jeroen: “Als het aan ons ligt hebben we over een jaar het hele Rotterdamse dakenlandschap in beeld. We kunnen dan niet alleen wat zeggen over het oppervlakte, maar ook over de vorm, draagkracht en hellingshoek”. Paul: “en als we dat weten dan kunnen we als gemeente veel gerichter bepalen waar welke functie het beste past. Er is dus nog een hele wereld te ontdekken op het dak”.

Over het dakenprogramma en Smart City Expo

Vragen over het Rotterdamse dakenprogramma kun je stellen aan programmamanager Paul van Roosmalen. Wil je meer weten over de Rotterdamse deelname aan de Smart City Expo in Barcelona? Neem dan contact op met Rob Schmidt, projectmanager Smart City.