>
Foto: Foto: Jan van der Ploeg

Rotterdam stimuleert ondernemers en bewoners in te loggen op nieuwe economie

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

De gemeente Rotterdam lanceert vandaag een set aan maatregelen die ervoor zorgt dat ondernemers en bewoners volop blijven meedraaien in een samenleving die steeds digitaler, duurzamer en circulairder wordt. Met snel en betrouwbaar internet, duidelijke digitale spelregels en trainingen voor het MKB. Samen met partners geeft de gemeente op vele fronten ondersteuning en wordt Rotterdam klaargestoomd voor de nieuwe economie.

Zo slaat de stad de handen ineen met telecom aanbieder KPN om binnen 5 jaar de hele stad te voorzien van glasvezel. Met het programma MKB010>>Next gaat Rotterdam samen met haar partners 5.000 MKB’ers stimuleren om digitaal, duurzaam en circulair te ondernemen door workshops, events, trainingen en online tools aan te bieden.

Daarnaast beschrijven we in een digitaal handvest hoe we samen met de stad omgaan met digitalisering en zijn er samen met de gemeenteraad digitale spelregels in de maak voor zaken als privacy, datagebruik en online veiligheid. Er is bovendien een Chief Digital Officer aangesteld die samen met de stad zoekt naar slimme oplossingen voor de grootste digitale uitdagingen op het gebied van MKB en retail, gezondheidszorg, onderwijs, mobiliteit, industrie en haven.

Optimaal voorbereid
“We zitten middenin een beweging naar een digitale, duurzame en circulaire samenleving en een steeds groter deel van ons leven en ons werk speelt zich online af. Een kaasboer die vroeger alleen een winkel te bestieren had, moet nu ook ineens IT-specialist en een communicatiestrateeg zijn. Dat is voor veel ondernemers in het MKB, die zich toch al een slag in de rondte werken om het hoofd boven water te houden, geen gemakkelijke opgave. Bovendien zijn we online kwetsbaar en profiteert lang niet iedere Rotterdammer van de digitalisering. Met deze set aan maatregelen helpen we onze bewoners en ondernemers in te loggen op de digitale economie en stomen we de stad klaar voor de nieuwe economie,” aldus wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en Kleine Kernen).

De corona-tijd heeft aangetoond hoe zeer we leunen op digitale middelen en hoe groot de noodzaak is om te innoveren. Rotterdam heeft de ambitie om in 2025 de digitale voorbeeldstad te zijn en draait volop mee in de transities naar een duurzame, circulaire economie. Kathmann: “Die hoge ambities hebben we niet om een wedstrijdje te winnen van andere steden, maar om Rotterdam sterker uit de crisis te laten komen zodat alle Rotterdammers straks weer de zekerheid hebben van vóór corona.” Deze set aan maatregelen dragen bij aan het economisch herstel van de stad. Sommige maatregelen waren al in gang gezet, andere zijn nieuw. Alle maatregelen zijn in samenwerking met Rotterdamse bedrijven, instellingen en andere partners tot stand gekomen.