>
Foto: T-Mobile en Primevest Capital Partners

Rotterdam werkt samen met Primevest Capital Partners en T-Mobile aan glasvezel voor alle Rotterdammers in 2025

15 december 2020

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

T-Mobile en Primevest Capital Partners gaan glasvezel aanleggen in IJsselmonde en Kralingen. Dit draagt bij aan de doelstelling van de gemeente dat in 2025 alle Rotterdammers toegang hebben tot een glasvezelaansluiting.

Om de uitrol op een efficiënte manier te laten plaatsvinden heeft wethouder Barbara Kathmann (Economie, Wijken en Kleine Kernen) op 15 december een samenwerkingsovereenkomst met de vertegenwoordigers van T-Mobile en Primevest getekend om 45.000 huishoudens in de wijken Kralingen en IJsselmonde te voorzien van een glasvezelaansluiting.

Kathmann zegt daarover: “Internet is inmiddels net zo vanzelfsprekend als een wateraansluiting en elektriciteit in je huis. Een basisbehoefte. Rotterdammers moeten daarom kunnen rekenen op een snelle, veilige en betrouwbare verbinding en een grote keuze in internetdiensten. Digitalisering en een goede aansluiting is in coronatijd cruciaal gebleken voor alle Rotterdammers die thuiswerken, maar ook voor de gezondheidszorg en voor bedrijven en winkeliers die online hun producten aanbieden.”

De gemeente Rotterdam werkt met meerdere partijen samen om de Rotterdammers en Rotterdamse bedrijven te voorzien van snel internet. “Ik ben ontzettend blij dat het consortium van T-Mobile en Primevest Capital Partners meer Rotterdamse huishoudens en ondernemers laat profiteren van snel internet. Hiermee komen we dichter bij onze ambitie om binnen 5 jaar heel Rotterdam van glasvezel te hebben voorzien. In Kralingen biedt het consortium bovendien een mooie oplossing voor het afronden van het project dat door L2Fiber in 2018 was gestart,” aldus Kathmann.

Kralingen en IJsselmonde

T-Mobile en Primevest Capital Partners rollen glasvezel uit in de wijken Kralingen en IJsselmonde. Voor Kralingen heeft Primevest een principe overeenstemming bereikt met L2Fiber om het bestaande netwerk over te nemen en het netwerk in overeenstemming met het oorspronkelijke plan in Kralingen uit te bouwen tot circa 15.000 huishoudens. T-Mobile zal als hoofdhuurder diensten gaan aanbieden op het netwerk en dit ook openstellen voor andere Service Providers. Daarnaast starten T-Mobile en Primevest in 2021 met de uitrol van glasvezel voor circa 30.000 huishoudens in de wijk IJsselmonde. Daarmee krijgen eind 2021 45.000 huishoudens via Primeveste en T-Mobile toegang tot snel internet in de Maasstad.

Uitrol koppelen aan andere werkzaamheden

De overeenkomst beschrijft o.a. de intentie van de gemeente om het proces soepel te laten verlopen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of het haalbaar is de uitrol te koppelen met andere werkzaamheden in de stad om zo de overlast voor de Rotterdammers te minimaliseren. De gemeente werkt ook actief mee met het verstrekken van de benodigde vergunningen en/of instemmingen.

Glasvezel voor bedrijven

In Rotterdam zijn alle bedrijventerreinen inmiddels voorzien van glasvezel en bieden meerdere leveranciers glasvezelinternet aan. Bedrijven die gevestigd zijn in woonwijken kunnen na de aanleg ook gebruik maken van het beschikbare glasvezelnetwerk.