Rotterdam worstelt met netcongestie: bedrijven en projecten in de wachtstand
Zuid-Holland, en met name Rotterdam, kampt met een flinke uitdaging: het elektriciteitsnet is vol. Netbeheerders TenneT en Stedin kondigden in december 2024 aan dat het stroomnet in de provincie geen nieuwe aansluitingen meer kan verwerken. Dit heeft grote gevolgen voor bedrijven, woningbouwprojecten en maatschappelijke voorzieningen.

Wachtlijsten en vertragingen
De gemeente Rotterdam heeft een eerste scan gemaakt van projecten die vertraging kunnen oplopen door de huidige netcapaciteit. Netcongestie raakt meerdere sectoren. Grootverbruikers zoals bedrijven, supermarkten en scholen kunnen voorlopig geen nieuwe aansluitingen krijgen. Bestaande aansluitingen blijven behouden, maar uitbreidingen komen op de wachtlijst. Dit vertraagt de ontwikkeling van Rotterdam, met name in sectoren als woningbouw en commerciële voorzieningen. In 2025 staan elf projecten gepland, maar door netcongestie kunnen onder meer liften en commerciële voorzieningen niet op tijd worden aangesloten, wat de voortgang van deze projecten dreigt te vertragen.
Oplossingen in de maak
De gemeente Rotterdam werkt nauw samen met netbeheerder Stedin om de vertragingen zoveel mogelijk te beperken. Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “We laten de stad niet stilvallen. Samen zoeken we naar slimme oplossingen en versnellen waar mogelijk de netuitbreiding.”
De uitbreiding van het netwerk wordt tussen 2027 en 2029 in delen van Rotterdam, zoals Hoek van Holland en Pernis, gerealiseerd. Voor de rest van de stad wordt uitbreiding voorzien tussen 2032 en 2035.
Slimme innovaties en flexibele energieoplossingen
Om de druk op het netwerk te verlichten, stimuleert de gemeente Rotterdam innovatieve oplossingen. Zo kunnen ondernemers gebruik maken van een Flex Scan, die inzicht biedt in hoe flexibeler energieverbruik mogelijk is. De gemeente vergoedt tot 80% van de kosten van zo’n scan om duurzame initiatieven te ondersteunen.
Daarnaast is er de mogelijkheid om subsidie aan te vragen via het programma Smart Energy Systems. Dit stimuleert bedrijven om zelf slimme oplossingen te bedenken voor netcongestie. In de praktijk ontstaan al inspirerende initiatieven. Zo onderzoeken ondernemers op bedrijventerrein Schiebroek hoe zij onderling energie kunnen uitwisselen via een energiehub. In de Rotterdamse Haven stappen bedrijven over op efficiëntere productieprocessen om hun belasting op het elektriciteitsnet te verminderen.
Ondanks de beperkte capaciteit blijven de gemeente en netbeheerders werken aan het vinden van alternatieve routes om Rotterdam’s groei en verduurzaming niet te laten stagneren.
Bedrijven en ontwikkelaars die tegen netbeperkingen aanlopen, worden uitgenodigd om in gesprek te gaan met de gemeente of Stedin. Binnen de bestaande aansluitingen is vaak meer mogelijk dan gedacht — via optimalisatie, energiedeling of slimme technologie.
Voor meer informatie over netcongestie, de Rotterdamse Aanpak Netcongestie (RAN) en beschikbare oplossingen: Netcongestie | Ondernemen010