Rotterdam zet stap in verduurzaming wagenpark

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • Duurzaamheid
  • Innovatie
  • Logistiek
  • Ondernemerschap
  • Zero Emissie

Met de aanschaf van de eerste op waterstof aangedreven pick-up truck zet de gemeente Rotterdam een stap in de verduurzaming van haar wagenpark.

overhandiging sleutel waterstof aangedreven pick-up truck
Wethouder Simons en boswachter Alisa Troost krijgen de sleutel overhandigd van de op waterstof aangedreven pick-up truck.
foto Jan de Groen.

World Hydrogen Summit 2023

Op de World Hydrogen Summit 2023 ontvingen wethouder Robert Simons en boswachter Alisa Troost ceremonieel de sleutels van de op waterstof aangedreven pick-up truck van H2X Global. Deze pick-up truck zal in het Kralingse Bos worden ingezet tijdens werkzaamheden en heeft zo een bijdrage aan de inspanningen van de stad om de klimaatdoelen te behalen.

Doelstelling is dat alle stadsvoertuigen in 2030 emissievrij zijn. De gemeente vindt het passend dat juist de boswachters van de stad dit voertuig op waterstof krijgen, aangezien zij zorgdragen voor de natuur in de stad. Hiermee wordt gewaarborgd dat de voertuigen die zijn belast met het onderhoud en de bescherming van de natuurlijke omgeving van de stad, aansluiten bij de duurzaamheidsdoelstellingen die de stad stelt.

Ondersteuning innovatieve projecten en start-ups

Rotterdam vindt het ondersteunen van innovatieve projecten en start-ups als HYGRO en H2X belangrijk. Voor de ontwikkeling van pilots en initiële onderzoeken is vaak overheidssteun nodig. Met investeringen door de stad kunnen bedrijven en technologieën zich verder ontwikkelen, waar de stad weer van profiteert middels gezonde bedrijvigheid en werkgelegenheid.

Smart Energy Systems programma

De investering in deze pick-up truck is een spin-off van de inspanningen van de stad met het ‘Smart Energy Systems’ programma. Met dit programma wil Rotterdam private innovatie op het gebied van energietransitie versnellen. Eén van die innovaties is de waterstofwindturbine en het ‘wind to wheel’ concept van HYGRO.

Rotterdam, Europe’s Hydrogen Hub

Rotterdam is Europe’s Hydrogen Hub. De stad brengt dit in de praktijk met de aankoop van deze eerste waterstof pick-up truck van H2X. Door deze bedrijfswagen in te zetten, kan ervaring en kennis opgebouwd worden over het gebruik van waterstofvoertuigen binnen de gemeente. Het gebruik van waterstof in de pick-up truck zorgt er ook voor dat waterstofproductiecapaciteit en -infrastructuur kunnen worden ontwikkeld. De stad zal deze lessen gebruiken om volgende stappen naar een volledig klimaatneutraal wagenpark te bepalen.

Wethouder Robert Simons (Haven & Economie): “Rotterdam werkt eraan om Europe’s Hydrogen Hub te worden. Met de aanschaf van deze eerste waterstof pick-up truck brengt de stad dit in de praktijk. De steun van de gemeente Rotterdam leidt tot doorontwikkeling van technologie en businesscases. Wat uiteindelijk leidt tot gezonde bedrijvigheid en werkgelegenheid voor de stad. Onze boswachters zorgen voor de natuur in onze stad, dus we zijn blij dat ze duurzaam kunnen rijden terwijl ze hun werk doen. En natuurlijk is het belangrijk dat onze burgers de schoonst mogelijke lucht inademen als ze een wandeling maken in de parken.”

H2X Global

Chris Reitz, medeoprichter en Chief Design Officer bij H2X Global: “Bij H2X ontwikkelen we actief een reeks logistieke voertuigen, waaronder de Warrego Pick-up, om een ‘Proof of Concept’ ecosysteem op te zetten. Dit ecosysteem dient een tweeledig doel: klanten vertrouwd maken met het bedienen van waterstofbrandstofcelvoertuigen en waterstoftankinfrastructuur, en bedrijven zoals H2X en anderen in de waterstofwaardeketen in staat stellen om onderhouds- en aftersalesdiensten te implementeren die dit ecosysteem op de lange termijn duurzaam maken, en een levensvatbaar alternatief voor fossiele brandstoffen.

We zijn verheugd aan te kondigen dat deze voertuigen zullen worden ingezet bij verschillende lokale overheden in heel Nederland, waaronder de stad Rotterdam. Deze lokale overheden spelen een cruciale rol als early adopters van deze technologie en ondersteunen, samen met onze Nederlandse partners HYGRO, onze baanbrekende inspanningen om de commerciële transportsector koolstofvrij te maken.”

Deel deze pagina