Rotterdam zwengelt de dialoog aan over een rechtvaardige energietransitie

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid

Met het World Energy Congress in het vooruitzicht, zet Rotterdam zich in om een wereldwijd podium te bieden aan belangrijke discussies rondom sociale aspecten van de energietransitie. In de aanloop naar dit congres bracht Angela Wilkinson, secretaris-generaal van het World Energy Council, een bezoek aan enkele innovatieve projecten in de stad die bijdragen om de transitie in gang te zetten.

© Bart Hoogveld

Bezoek RDM-werf

Als voorproefje op het grote evenement, dat van 22 tot 25 april plaatsvindt in Ahoy, maakte Wilkinson op 26 maart een toer naar de RDM-werf. Deze historische locatie, rijk aan hoogwaardige testfaciliteiten en fieldlabs, symboliseert de innovatie waar Rotterdam zich op richt. Een aantal ondernemers presenteerde Wethouder Klimaat Bouwen en Wonen, Chantal Zeegers en Angela Wilkinson een aantal vooruitstrevende projecten in Rotterdam.

“Rotterdam staat bekend om de duurzame innovaties in de haven, bedrijven en instellingen, maar ook om haar inzet voor een rechtvaardige energietransitie die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. We willen de wereld laten zien dat we vastberaden zijn om een eerlijke toekomst voor iedereen te realiseren.”

Chantal Zeegers, Wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen
Bezoek van Angela Wilkinson, secretaris-generaal van het World Energy Council aan RDM in Rotterdam samen met wethouder van Klimaat Bouwen en Wonen Chantal Zeegers. Foto Bart Hoogveld
© Bart Hoogveld

Redesigning Energy for People and Planet

Het World Energy Congress 2024 brengt een diverse groep leiders en energie-experts uit alle hoeken van de wereld naar Rotterdam. Een unieke kans voor de lokale en internationale media om in gesprek te gaan met de besluitvormers die de toekomst van de energietransitie vormgeven.

Het thema van het congres, “Redesigning Energy for People and Planet”, benadrukt de urgentie van leiderschap op het gebied van energie. Het programma onderzoekt de rol van energiemaatschappijen bij het bevorderen van mondiale energietransities in een steeds veranderende wereld.

“Een eeuw lang heeft het World Energy Congress zich ingezet voor inclusieve veranderingen op het gebied van de energietransitie. We hebben altijd de energiebehoeften en -belangen en het algemeen belang bijeengebracht. In de huidige gepolariseerde wereld is dat een noodzaak en nog nooit zo belangrijk en uitdagend geweest. De World Energy-gemeenschap is hoopvol en staat voor een verbinding tussen veiligheid, duurzaamheid, sociale rechtvaardigheid, en het op één lijn brengen van changemakers in regio’s en op alle niveaus van de samenleving. Dat is wat we zullen zijn doen volgende maand op het Rotterdam World Energy Congress onder het thema Redesigning Energy for People and Planet.”

Angela Wilkinson, secretaris-generaal en CEO van de World Energy Council, over het World Energy Congress 2024 en het bezoek aan Rotterdam.

Klimaat neutrale stad

Rotterdam streeft ernaar om in 2050 een klimaat neutrale stad te zijn en wordt gezien als een belangrijk energieknooppunt. De stad staat centraal in de Europese energietransitie, met haar slimme haven en sterke industriële clusters. Rotterdam is synoniem aan innovatie, samenwerking en vooruitgang.

Dit bezoek benadrukt de wil van Rotterdam om voorop te lopen in de energietransitie en biedt een unieke kans om van gedachten te wisselen met een van ‘s werelds meest invloedrijke stemmen op het gebied van energie.

World Energy Congress 2024

Van 22 tot 25 april 2024 zal Rotterdam het toneel zijn van het 26e World Energy Congress, waar belangrijke energie-experts en ministers van over de hele wereld samenkomen om kennis te delen en te praten over de energietransitie. Het thema: ‘Redesigning Energy for People and Planet’. Lees hier meer over het congres.

Deel deze pagina