>

Techrapport 2018 brengt tech-ecosysteem in kaart

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Dat tech de toekomst heeft, is intussen wel duidelijk. Het World Economic Forum voorspelt zelfs dat de meest gezochte profielen in 2020 bestaat uit digitale specialisten. Dus op gebieden als big data, Artificial Intelligence (AI) en informatietechnologie.

Als stad is het goed die talenten in huis te hebben, maar hoe doe je dat? Om als stad een ‘tech hub’ te worden, zijn er drie ingrediënten nodig. Dat talent moet je in huis hebben, een goed ondernemersklimaat bieden en als laatste investeerders aantrekken die geld durven stoppen in nieuwe ideeën.
De vraag was dan ook: hoe doet Rotterdam het op tech-gebied? In het net verschenen TechReport2018 van WeTechRotterdam, een koepelorganisatie van IT- en techbedrijven die zich bekommeren om het ondernemersklimaat in de stad, wordt die vraag beantwoord.

Vier aspecten van het tech-ecosysteem

Het rapport is het eerste overzicht van het Rotterdamse tech-ecosysteem en belicht vier aspecten. 1. Het is een nulmeting van hoe we er nu voorstaan. 2. Het zet Rotterdam tegenover techgiganten als Parijs en Londen, maar ook tegenover kleinere, opkomende techsteden als Amsterdam, Dublin en Kopenhagen. 3. De uitdagingen vanuit de sector worden via interviews in kaart gebracht. En als laatste 4. Het bevat een serie aanbevelingen aan de stad Rotterdam.

De conclusie van het rapport? Het tech-ecosysteem in Rotterdam doet het goed en groeit. Uiteraard zijn er ook verbeterpunten. Zo is bijvoorbeeld het vinden van talent door bedrijven lastig. De vele studenten, zeker als je die van de TU Delft meetelt, vormen daarbij overigens een kans. Daarin loopt de regio voorop. Zaak is om Rotterdam een aantrekkelijke stad te houden voor dit soort studenten. En hoewel Rotterdam qua het aantal startups sterk staat, moet het aantal bedrijven dat de stap naar scaleup maakt groeien. De gemeente Rotterdam heeft hiervoor een actieprogramma Startup Rotterdam in het leven geroepen. In co-creatie werken veel betrokkenen uit de stad samen aan een ecosysteem waarin Rotterdamse startups zich kunnen ontwikkelen tot scaleups.

Meer weten?

Download het WeTech report

Op de foto: Wethouder Barbara Kathmann ontvangt het TechReport2018 van WeTechRotterdam.