>

Rotterdams offshore windcluster zorgt voor win-win situatie voor gehele regio

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rotterdam heeft een ijzersterk offshore windcluster met koplopers uit de offshore en maritieme sector en uit de energie- en waterbouwsector, die ook nog eens gekoppeld zijn aan de grootste haven van Europa en een sterk industrieel cluster.

Samen zijn zij succesvol, leidend en innovatief in de ontwikkeling van wind op zee. Deze combinatie is de basis voor een win-win situatie voor de gehele regio waarbij de opschaling van wind op zee direct in verbinding kan staan met de toekomstige grootgebruiker. Het Rotterdams cluster streeft naar gezamenlijk succes waarbij stad, haven en het bedrijfsleven toekomstbestendig en internationaal koploper zijn.

De samenwerking binnen het offshore windcluster is een mooi voorbeeld van de synergie die mogelijk is tussen stad en haven in de energietransitie. Verzekeraars en andere dienstverleners voor het offshore windclusters, zoals Marsh, bevinden zich aan het Weena en grootschalige productiebedrijven zijn te vinden in de haven, terwijl de kleinschalige maakindustrie zich in toenemende mate vestigt op het RDM-terrein of in het M4H-gebied.

Werkbezoek wethouder Kathmann op RDM-terrein

Op woensdag 21 februari heeft wethouder Barbara Kathmann een bezoek gebracht aan Ampelmann op het RDM-terrein. Thema van dit werkbezoek was het offshore windcluster in Rotterdam. Naast Ampelmann waren ook Marsh en Havenbedrijf Rotterdam aanwezig. Tijdens dit werkbezoek werden de ontwikkelingen, groeikansen en innovaties in het Rotterdamse offshore windcluster besproken.

Jan van der Tempel (CEO Ampelmann) opende het bezoek en vertelde over de reis van Ampelmann als innoverend bedrijf afgelopen jaren. Jan van der Tempel over het werkbezoek:  “De koppeling tussen innovatie, offshore wind en Rotterdam komt voor Ampelmann samen op de RDM. Voor de energietransitie is de continue dialoog noodzakelijk. Dit werkbezoek en de ROWC dragen daar in belangrijke mate aan bij”.

Aanvullend vertelde Focko Dorhout Mees (Non-Executive Chairman Marsh Nederland) over de rol van de financiële dienstverlening in het versterken van het Rotterdams offshore wind cluster. Het werkbezoek werd afgesloten met een rondleiding door de loods van Ampelmann.

Rotterdam Offshore Wind Coalition: samenwerken en innoveren

De bedrijven die bij het werkbezoek aanwezig waren en ook de gemeente Rotterdam zijn lid van de Rotterdam Offshore Wind Coalition (ROWC). De ROWC is een netwerk van bedrijven dat kansen zoekt om samen te werken en te innoveren en de propositie van het offshore windcluster in regio Rotterdam verbetert. De ROWC heeft binnen het totale speelveld van stakeholders een belangrijke rol in het aanjagen van innovaties binnen de offshore windsector.

Nationaal Windenergie Event

Rotterdam Offshore Wind Coalition en de gemeente Rotterdam zijn dit jaar de hosts voor het Nationaal Windenergie Event op 17 april. De ontwikkelingen, groeikansen en innovaties in het Rotterdamse offshore windcluster zullen ook dan uitgebreid aan bod komen in de vorm van key note speeches en Round Table Sessions.