Rotterdamse Klusbus helpt ondernemers bij besparen energie

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Horeca
    • Vitale Kerngebieden

De pilot -actie met het Energie Klus & Coach team van de gemeente Rotterdam helpt ondernemers aan de Schiedamseweg en Hoogvliet Binnenban met energiebesparende adviezen en gratis maatregelen zoals bijvoorbeeld tochtstrips, deurdrangers en LED-verlichting. Een ‘Klusbus’ komt van deur naar deur langs bij de detail- of horecaondernemers. Maar ook kappers en schoonheidssalons kunnen gebruikmaken van het aanbod van de gemeente.

© Rhalda Jansen

Pilot-actie

De gemeente Rotterdam wil de ondernemers in wijken die naar verwachting het hardst geraakt worden door hoge energieprijzen extra ondersteuning bieden. Niet met een bijdrage in de kosten maar door te helpen bij het isoleren van hun pand zodat er structureel bespaard kan worden op de energierekening. Op dinsdag 6 december gaf wethouder Robert Simons (o.a. Economie) het startsein voor de pilot-actie waarmee ondernemers flink kunnen besparen op hun energieverbruik. De gemeente verwacht dat 230 tot 250 ondernemers gebruik gaan maken van het aanbod.

Wethouder Robert Simons: “Het zijn barre tijden, ook voor onze ondernemers. De gemeente laat ze niet in de kou staan. Een zak met geld om de energierekening mee te betalen hebben wij ook niet, maar we kunnen ondernemers wel met raad en daad helpen hun bedrijf te verduurzamen en zo structureel te besparen op energiekosten.”

Gratis energiescan

Een energieadviseur van Klimaatroute voert een gratis energiescan uit. Klimaatroute is een onafhankelijk energieadviesbureau met ruime ervaring op het gebied van het verduurzamen van MKB-bedrijven.  Alle mogelijkheden voor het besparen van energie worden opgenomen in een helder en vrijblijvend adviesrapport. Hiermee heeft de ondernemer inzichtelijk wat verdere verduurzaming kost én wat het oplevert. Er wordt direct een gratis op maat gemaakt pakket ter waarde van maximaal € 500 samengesteld met de meest effectieve energiebesparende maatregelen. Binnen één week na het bezoek komen ervaren installateurs van Klusbus langs om de producten kosteloos in het pand te installeren. Voor ondernemers die hun pand nóg verder willen verduurzamen kan de adviseur van Klimaatroute offertes opvragen bij leveranciers en deze beoordelen. Als de ondernemer in aanmerking komt voor subsidie kan Klimaatroute ook de aanvraag verzorgen.

De pilot duurt tot en met februari 2023. Als de pilot succesvol blijkt komen de energieadviseur en de Klusbus komend jaar ook in andere winkelstraten langs.

Voor andere besparingstips vinden ondernemers informatie op www.ondernemen010.nl/geldzorgen. Gemeente Rotterdam biedt informatie over wet- en regelgeving en praktische tips om de energiekosten omlaag te krijgen. Maar ook voor advies en maatwerk voor ondernemers die financieel in zwaar weer zitten.

Deel deze pagina