Rotterdamse onderneming SUE groeit

Foto's: Ileenja Marina

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

‘Ik heb geen dag spijt gehad van dit avontuur’

In mei opende SUE de tweede vestiging in Rotterdam en het aantal verkooppunten stijgt. De producten zijn suikervrij, glutenvrij, lactosevrij en vegan, en sluiten aan op de trend van een gezonde leefstijl. Eigenaresse en bedenkster Kim Sue Palm vertelt hoe een uit de hand gelopen hobby een serieuze onderneming werd.

Op de Goudsesingel opende in mei de SUE Bakery, het zusje van SUE op de Karel Doormanstraat. Het aantal verkooppunten staat nu op 75 in Nederland en België en groeit nog steeds. Het gaat goed met de zaken. ‘We sluiten goed aan bij de trend van een gezonde leefstijl’, verklaart Kim het succes. ‘Bij ons kun je genieten van lekkernijen zonder ongezonde toevoegingen. En er is ook ruimte voor de zoete trek want we maken zoet zonder suiker. Onze producten worden gezoet met natuurlijke ingrediënten zoals dadels en rijststroop. Daarnaast gebruiken we veel noten, kokosproducten en andere natuurlijke ingrediënten.’

Eerste in Nederland

‘Ik was de eerste in Nederland die dergelijke producten zelf maakte, je ziet het nu steeds meer’, zegt Kim. ‘We maken deze producten toegankelijk voor iedereen’, legt ze uit. ‘Dat zie ik ook terug: mensen die vegan zijn of geen suiker, lactose of gluten mogen gaan op zoek naar zaken waar ze terecht kunnen. Maar er komen juist ook veel mensen gewoon binnenlopen zonder dat ze weten welke producten we hebben. Ze willen bijvoorbeeld gewoon een kopje koffie drinken, ze nemen er iets bij en vinden het zo lekker dat ze terugkomen. Veel vaste klanten hebben we op die manier gekregen. Dat vind ik echt een groot compliment.’

Uit de hand gelopen hobby

Zoet zonder suiker, daar begon het allemaal mee. Kim, lachend: ‘Het is eigenlijk een uit de hand gelopen hobby. Ik vond het als kind al leuk om te bakken én ik houd van zoetigheid maar vind gezond eten ook belangrijk. Dus ging ik experimenteren hoe ik zoetigheid op een gezonde manier kon maken. Ik nam wat creaties mee naar een housewarming en iedereen was enthousiast. Daar waren ook de eigenaren van een koffiezaakje en zij wilden mijn producten gaan verkopen. Ik werkte op dat moment als HR manager en had helemaal niet gepland om een eigen bedrijf te starten. Het kwam op mijn pad.’ Het ging snel toen de Markthal opende en een aantal standhouders haar producten ook wilden verkopen. Er kwamen steeds meer verkooppunten bij, ook buiten Rotterdam. Kim: ‘In het begin kon ik het nog naast mijn baan doen, vanuit huis. Ik leverde ook zelf de producten af op mijn bakfiets. Maar op een gegeven moment werd het te druk. Ik vond het wel spannend, maar heb toen besloten mijn baan op te zeggen en ben op zoek gegaan naar een productieruimte.’

Serieuze onderneming

In 2016 opende de eerste vestiging van SUE op de Karel Doormanstraat, vanuit een samenwerking met Rotterdamse ondernemers Sajoer en Little Indians. Na een jaar kwam de zaak ernaast vrij en konden ze uitbreiden. ‘Mijn vriend Der heeft toen ook zijn baan opgezegd en sindsdien runnen we het bedrijf samen’, vertelt Kim. De bakkerij zat in Schiedam maar de ruimte werd te klein. Uiteindelijk vonden ze de locatie op de Goudsesingel en wilden daar de combinatie van een open bakkerij, winkeltje en horecazaak maken: de SUE Bakery. Ze hebben inmiddels 25 medewerkers in dienst. Kim en haar vriend nemen de dagelijkse leiding op zich, helpen ook zelf in de zaak en doen onder meer de marketing, administratie en financiën. ‘Zo kan een hobby een serieuze onderneming worden’, zegt Kim lachend. ‘Ondernemer zijn geeft veel vrijheid, maar tegelijk ook weer niet; het gaat wel 24/7 door. Maar ik heb geen dag spijt gehad van dit avontuur.’

Keuze voor Rotterdam

‘Een strategie hebben we niet echt’, zegt Kim. ‘Ik doe veel op gevoel. Het lijkt me leuk om nog meer zaken te openen, maar we hebben nog geen plannen. Ik zou wel graag nog een verkooppunt in Limburg willen, daar zitten we nog niet. De keuze om mijn bedrijf in Rotterdam te vestigen was logisch, ik woon hier al mijn hele leven. We kopen onze ingrediënten ook zo veel mogelijk lokaal en biologisch in. Voor de thee werken we bijvoorbeeld samen met Theemaas en we hebben koffie van Man Met Bril.’

SUE en SUE Bakery

Bij SUE in de Karel Doormanstraat kun je terecht voor ontbijt, lunch, borrel en natuurlijk het assortiment zoet zonder suiker. In de SUE Bakery kun je zelf de bakkers aan het werk zien maar ook een ontbijtje of kopje koffie met iets lekkers nemen. Het assortiment zoet zonder suiker is hier groter en alles is ook ‘to go’ verkrijgbaar. In het assortiment zoet zonder suiker vind je onder meer bites, bananenbrood, koekjes en granola. Meer informatie op www.sue-food.nl.