Ruim 200 internationale bezoekers ontdekken U-Space

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • Digitaal
  • Innovatie
  • Logistiek
  • Maritiem

Tijdens het U-Space Revolution Event kwamen op 5 maart ruim 200 internationale bezoekers naar Rotterdam voor de eerste bijeenkomst onder de vlag van DronePort Rotterdam.

U-Space Revolution, DronePort Rotterdam
© DronePort Rotterdam

U-Space

Het Havenbedrijf en Inspr8ion hebben een ware ‘revolutie’ losgemaakt.
Onder de naam U-Space Revolution Event kwamen op 5 maart ruim 200 internationale bezoekers naar Rotterdam voor de eerste bijeenkomst onder de vlag van DronePort Rotterdam. U-Space is de term voor dat gedeelte van het luchtruim waar onbemande luchtvaartuigen, zoals drones, hun plek vinden. U-Space is namelijk de afkorting van Unmanned Airspace.

U-Space Revolution

Tijdens de dag op het RDM Campus terrein spraken de bezoekers met elkaar over de kansen die U-Space biedt voor de grootschalige inzet van drones. Over enkele jaren zullen meerdere drones tegelijk in de lucht zijn boven haven en stad. Dan is het belangrijk dat de informatiestromen over wie vliegt waar en wanneer transparant zijn. Daarmee worden ongelukken voorkomen en kan bijvoorbeeld de traumahelikopter voorrang krijgen op een drone die video-opnamen maakt.
De bezoekers kwamen van overheden, luchtvaarorganisaties, ministeries, luchthavens en natuurlijk ondernemers. In de middag werd de Thialf bezocht, één van grootste kranen ter wereld voor hijswerkzaamheden op zee. Bij de Thialf werden demonstraties uitgevoerd met het afleveren van goederen op het vaartuig. Een hele bruikbare toepassing in havens, omdat hiermee op een meer duurzame en efficiënte manier goederen aangeleverd kunnen worden.

DronePort Rotterdam

DronePort is een netwerkorganisatie opgericht door Inspir8ion en het Havenbedrijf Rotterdam. Met als doel partners in het netwerk met elkaar te verbinden, zoals gemeente, de provincie, ministeries, bedrijven en kennisinstellingen. Zo wordt een plek gecreëerd voor het ontwikkelen, testen en beheren van innovaties voor haven, luchthaven, stad én regio. De ambitie reikt verder dan alleen drones in de lucht en omarmt een alomvattende aanpak die autonome en onbemande voertuigen in de schijnwerpers zet. Veiligheid, duurzaamheid en maatschappelijke waarde staan daarbij voorop.

Verbinding

Bij het RDM Campus terrein is begin 2023 door de gemeente samen met partners een eerste verti-port gerealiseerd. Sinds enkele weken heeft Dutch Drone Company toestemming gekregen om als eerste in Nederland buiten het zicht van de piloot lange afstand vluchten uit te voeren op een vaste test-route. Hiermee is een test-verbinding ontstaan tussen RDM Campus en het MerweVierhaven gebied waar de tweede verti-port ligt. De test verbinding gaat ook letterlijk over de verbinding tussen technologie en mens. Door nu iets dichter tegen de bebouwde omgeving te testen kan gewenning ontstaan aan deze nieuwe vorm van mobiliteit. Daarover hebben de partijen samen met KPN een video opgenomen.

Deel deze pagina