S4 Energy bespaart met energieopslagsysteem jaarlijks 500 ton CO2-uitstoot in Rotterdamse haven

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Smart Energy Systems

S4 Energy heeft gerealiseerd dat met de ingebruikname van KINEXT, een op vliegwieltechnologie gebaseerd energieopslag-systeem, de Kone Gottwald havenkraan van United Waalhaven Terminals (UWT) in Rotterdam volledig elektrisch wordt aangedreven. De dieselgenerator die de kraan de afgelopen jaren deed bewegen is uitgezet, waardoor zowel brandstof wordt bespaard als direct een jaarlijkse CO2-uitstoot van 500 ton wordt vermeden. Deze oplossing maakt het mogelijk om industrie te elektrificeren zonder te hoeven wachten op een zwaardere netaansluiting.

Vlnr:
Jan Overdevest, CEO Waalhaven Groep
Chantal Zeegers, Rotterdamse wethouder voor Klimaat, Bouwen en Wonen
Karin Hussman, Marketing en Sales S4 Energy
Dominique Becker Hoff, COO S4 Energy

Smart Energy Systems

Deze innovatieve toepassing van het KINEXT-energieopslagsysteem is mede tot stand gekomen met steun van het Smart Energy Systems (SES) programma van de gemeente Rotterdam. Met het SES-programma ondersteunt de gemeente Rotterdam ondernemers die innovaties op het gebied van energiesystemen en de energietransitie ontwikkelen. Deze ondersteuning bestaat uit een subsidie (tot maximaal € 100.000,- per deelnemer), hulp bij vervolgfinanciering, netwerk en business development, en het faciliteren rondom huisvesting. 

Werkbezoek wethouder Chantal Zeegers (portefeuille Klimaat, Bouwen, Wonen)

Op 12 januari 2024 bracht de Rotterdamse wethouder Chantal Zeegers (portefeuille Klimaat, Bouwen, Wonen) een werkbezoek aan S4 Energy bij de United Waalhaven Terminals. Zeegers: “De Smart Energy Systems-subsidie heeft tot nu toe al 31 innovatieprojecten ondersteund, waaronder het Rotterdamse S4 Energy. Op deze manier hebben we al verschillende onderdelen van het Rotterdamse energiesysteem kunnen verduurzamen, en ondersteunen we de ontwikkeling van nieuwe innovatieve clusters. Het is mooi om te zien dat S4Energy nu heeft kunnen bijdragen aan de elektrificatie van havenkranen, omdat juist in onze haven op het gebied van de energietransitie veel te halen valt.”

Dominique Becker Hoff, COO S4 Energy: “Het Smart Energy Systems programma van de gemeente Rotterdam is voor ons een belangrijke ondersteuning geweest in het ontwikkelen van deze nieuwe technologie. We zijn ook blij met het Rotterdamse UWT dat ze geloof in onze innovatie hebben betuigd. Met deze installatie kunnen we de vermogensvraag vanuit het net meer dan halveren. Terug leveren aan het net is niet nodig, want die energie kunnen we zelf hergebruiken in het vliegwiel.”

Primeur in de haven

UWT scoort met deze installatie een primeur: het is de eerste toepassing van KINEXT bij een havenkraan. Na de succesvolle implementatie in andere toepassingen, zoals het handhaven van de stabiliteit van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, staat S4 Energy klaar om KINEXT verder commercieel uit te rollen, zodat meer havenkranen volledig elektrisch kunnen opereren zonder het elektriciteitsnet verder te hoeven belasten.

Deel deze pagina