S4Energy bespaart met energieopslagsysteem jaarlijks 500 ton CO2-uitstoot in Rotterdamse haven

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
  • Thema’s:
    • Smart Energy Systems

S4Energy heeft gerealiseerd dat met de ingebruikname van KINEXT, een op vliegwieltechnologie gebaseerd energieopslag-systeem, de Kone Gottwald havenkraan van United Waalhaven Terminals (UWT) in Rotterdam volledig elektrisch wordt aangedreven. De dieselgenerator die de kraan de afgelopen jaren deed bewegen is uitgezet, waardoor zowel brandstof wordt bespaard als direct een jaarlijkse CO2-uitstoot van 500 ton wordt vermeden. Deze oplossing maakt het mogelijk om industrie te elektrificeren zonder te hoeven wachten op een zwaardere netaansluiting.

Volledig elektrische aandrijving

KINEXT maakt het mogelijk dat de kraan volledig elektrisch wordt aangedreven. De remenergie die vrijkomt bij het laten vieren van een lading wordt opgeslagen in het vliegwiel. Zodra een lading moet worden gehesen levert het vliegwiel de opgeslagen energie terug om in de piekbehoefte van de kraan te voldoen. De combinatie handhaaft op die manier een constant en laag stroomverbruik vanuit het netwerk. Hiermee is investeren in een grotere netaansluiting overbodig. Zonder de inzet van het vliegwiel zou een verzwaring van de netaansluiting op de UWT-terminal nodig zijn geweest.

Smart Energy Systems

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “De Smart Energy Systems-subsidie heeft tot nu toe al 31 innovatieprojecten ondersteund, waaronder het Rotterdamse S4Energy. Op deze manier hebben we al verschillende onderdelen van het Rotterdamse energiesysteem kunnen verduurzamen, en ondersteunen we de ontwikkeling van nieuwe innovatieve clusters. Het is mooi om te zien dat S4Energy nu heeft kunnen bijdragen aan de elektrificatie van havenkranen, omdat juist in onze haven op het gebied van de energietransitie veel te halen valt. Zo werken we met de Smart Energy Systems subsidieregeling toe naar een stad waar gezonde economische groei en duurzaamheid hand in hand gaan.”

Primeur in de haven

UWT scoort met deze installatie een primeur: het is de eerste toepassing van KINEXT bij een havenkraan. Na de succesvolle implementatie in andere toepassingen, zoals het handhaven van de stabiliteit van het Nederlandse elektriciteitsnetwerk, staat S4 Energy klaar om KINEXT verder commercieel uit te rollen, zodat meer havenkranen volledig elektrisch kunnen opereren zonder het elektriciteitsnet verder te hoeven belasten. Deze innovatieve toepassing van het KINEXT-energieopslagsysteem is mede tot stand gekomen met steun van het Smart Energy Systems programma van de gemeente Rotterdam.

Lees hier alles over de Smart Energy Systems subsidieregeling van de Gemeente Rotterdam.

Deel deze pagina