S4Energy

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

S4Energy levert energieopslagoplossingen voor de industrie. Een van de opslagsystemen is het door hen ontwikkelde KINEXT vliegwiel. Een grote, platte schijf van 5.000 kilo met een diameter van 2,5 meter. Dit innovatieve vliegwiel slaat energie efficiënt op en levert het bij piekbelasting weer terug. En dat biedt mooie kansen voor de versnelling van de energietransitie.

Elektrische kadekraan

Een interessante toepassing van het vliegwiel is het ondersteunen van kadekranen. Op dit moment draaien de meeste kadekranen op diesel, wat veel vervuiling veroorzaakt. Voor omschakeling naar een volledig elektrisch systeem is een grote netaansluiting nodig, terwijl dat niet continu nodig is. Kadekranen gebruiken alleen op piekmomenten veel elektriciteit.

“Het KINEXT vliegwiel kan handig inspelen op die piekbelasting”, vertelt Karin Hussmann, sales- en marketingmanager van S4Energy. “Als de kraan de container laat zakken om op de kade te zetten, komt er rem-energie vrij. Die energie slaat het vliegwiel op voor de volgende containerhijs op de kade.”

CO2-reductie

Met deze duurzame vorm van energieopslag wordt het elektriciteitsnet ontlast. Zo blijft er voldoende vermogen over voor andere gebruikers die willen elektrificeren. Ook is er sprake van een flinke CO2-reductie: zo’n 500 ton per jaar per kadekraan.

Om het huidige KINEXT vliegwiel geschikt te maken voor toepassing bij een havenkraan, zijn software-aanpassingen nodig aan de aansturing en de aandrijflijn. Karin: “Met de subsidie van Smart Energy Systems starten we de ontwikkeling van deze nieuwe toepassing van ons vliegwiel.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Verduurzaming van de haven

Rotterdam is met de grootste haven dé plek om deze ontwikkeling uit te rollen. Hier valt volgens Karin de meeste eer te behalen, ook omdat verduurzaming van de haven hoog op de agenda van Rotterdam staat. “Daar spelen we als Rotterdams bedrijf graag op in. Daarbij is Rotterdam een aantrekkelijke partner om mee samen te werken. Zij zorgen voor extra publiciteit met het Smart Energy Systems programma. Dat helpt om het KINEXT vliegwiel onder de aandacht van interessante partijen te brengen. En dat heeft weer een positief effect op de toekomstige werkgelegenheid. Want een hogere afzet vraagt om uitbreiding van het team en levert ook meer opdrachten op voor lokale installatie- en servicebedrijven.”

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van S4Energy? Klik dan hier.

Deel deze pagina