>

Samen maken we de stad: Heinz Köpp van Textiel Services Rijnmond vertelt

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Rotterdam zit vol inspirerende ondernemers. Zit het ondernemen hen in het bloed? Hoe gaan zij om met de veranderende economie en wat voor kansen biedt Rotterdam hen? In deze nieuwe interviewreeks stellen wij iedere maand acht vragen aan een ondernemer. De volgende in de reeks 'Samen maken we de Stad' is Heinz Köpp van Textiel Services Rijnmond. 

Paspoort
Naam: Heinz Kopp
Leeftijd: 57
Bedrijf: Textiel Services Rijnmond
Ondernemer sinds: 1993
Vestigingsplek: Hoogvliet, Rotterdam

 

1. Wat voor onderneming heb je?

“Wij zijn een bedrijfskledingwasserij. Van horecakleding, overalls uit de haven, tot aan brandweerkleding. Wij zorgen dat de kleding gewassen, gereinigd en zo
nodig gerepareerd en gevouwen wordt.”

2. Zit het ondernemen je in het bloed?

“Ondernemen doe ik al van kinds af aan. Vroeger had ik een fietsenmakerij in de garage van mijn vader. Ik was altijd aan het handelen. In 1993 begon ik met een stomerij in Hellevoetsluis, wat uit groeide naar zeven stomerijen in de regio. In 2005 ben ik samen met mijn zwager Textiel Services Rijnmond begonnen.”

3. Hoe ga je om met de veranderende economie?

“We maken de bedrijfskleding schoon met een milieuvriendelijk vloeistof, Sensene. Deze vloeistof is een niet-chemisch alternatief en zou bij wijze van spreken door het riool afgevoerd kunnen worden zonder schade. Dat doen wij overigens niet. De resultaten zijn fantastisch. Iedereen is enthousiast. Gezondheid technisch is het ook erg goed voor onze medewerkers. Sinds twee jaar bieden we onze klanten ook de kans om oude werkkleding te recyclen. We zamelen de oude overalls in en gebruiken de vezels opnieuw. Zo worden er bijvoorbeeld tassen gemaakt van gebruikte overalls door het bedrijf Pōur.” www.pourproduct.com . Wij werken graag circulair en doen er alles aan om de cirkel in ons werkproces op te nemen.”

4. Hoe bereid je je voor op de toekomst?

“We gaan zo zuinig mogelijk om met gas en zijn bezig met het installeren van zonnepanelen. Onze grote wens is om een eigen windmolen te hebben. Daar kunnen we genoeg stroom mee opwekken. We investeren ook in nieuwe machines. De oudste machines hier zijn 5 jaar oud. Omdat we veel stroom gebruiken, kijken we sinds het begin van TSR al naar hoe we zo duurzaam mogelijk te werk kunnen gaan. We merken dat onze klanten duurzaamheid erg belangrijk vinden. Daar spelen wij op in.”

5. Wie of wat inspireert jou?

“We houden de voorlopers goed in de gaten. Kijk bijvoorbeeld naar Shell, Eneco en Nuon. Die bedrijven inspireren ons om mee te doen met de veranderende economie. Ook werken we samen met leveranciers die duurzaam werken.”

6. Wat voor kansen geeft Rotterdam jou?

“De gemeente geeft ons de mogelijkheid om maximaal groen te werk te gaan. De haven biedt ons zoveel kansen. Denk alleen al aan alle zwaar vervuilde overalls die we binnen krijgen. Wat dat betreft zitten we midden in het gebied waar het allemaal gebeurd. Rotterdam is booming.”

7. Waar ben je het meest trots op?

“Wat we de afgelopen jaren hebben bereikt. We hebben inmiddels 50 werknemers en groeien nog steeds door. We bieden niet meer één dienst aan, maar willen het hele proces uit handen nemen. We proberen in zijn geheel te ontzorgen door ook alle noodzakelijke PBM’s te leveren. We zijn een familiebedrijf en in ons bedrijf is de samenhorigheid belangrijk.”

8. Heb je tips voor ondernemers?

“Iedereen moet zijn hart volgen. Ja, duurzaamheid kost geld, maar je kunt al met kleine dingen besparen. Zo zag ik op vakantie wc’s die werden doorgespoeld met opgevangen en gebruikt water. Dat kunnen wij ook! Nu spoelen we de wc door met water dat over is uit het productieproces. Dat heb je redelijk snel gerealiseerd. Wees dus alert!