SDW: van werkervaringsplek naar garantiebaan

  • Inhoudstype:
    • Verhaal
  • Thema’s:
    • Sociaal ondernemen

Bij SDW krijgt iedereen een kans, ongeacht achtergrond of opleiding. Het bedrijf biedt werkervaringsplekken en garantiebanen aan voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Samen met Team ExIT en Team Participatie van de gemeente Rotterdam heeft SDW al twee jaar lang succes met deze aanpak.

SDW

Garantiebaan

Voor mensen die niet zonder hulp het minimumloon kunnen verdienen, biedt SDW garantiebanen aan, waarbij loonkostensubsidie van de gemeente wordt ontvangen. De samenwerking tussen de teams van SDW en de gemeente Rotterdam is uniek, waarbij een werkervaringsplek als voortraject naar een garantiebaan wordt ingezet. Een vaste baan en dagelijks werkritme zorgen voor rust en ruimte voor verdere ontwikkeling. SDW biedt intensieve begeleiding aan medewerkers met garantiebanen, inclusief permanente jobcoaching.

Dit jaar hebben 40 kandidaten vanuit ExIT een werkervaringsplek en 20 een garantiebaan bij SDW gekregen, waarvan tien zijn doorgestroomd vanuit ExIT. De kandidaten leren algemene werknemersvaardigheden en kunnen kiezen uit verschillende taken, zoals klussendienst, schoonmaken, groenonderhoud, en meer. Het uiteindelijke doel is om hen weer volledig te laten deelnemen aan het arbeidsproces.

Impact ondernemen

Niemand hoeft hier op zijn tenen te lopen. Bij SDW werkt iedereen naar eigen vermogen. Hier ben je niet ‘diegene met een garantiebaan’, iedereen is gelijk. Veel medewerkers ervaren dat als een warm bad. Ludson Arrindel beaamt dat. Hij werkt al ruim een jaar in de klussendienst en voelt zich erg op zijn gemak: “Het is afwisselend werk en hij komt op veel verschillende locaties. Dat vind ik het allerleukst aan mijn functie.” Zijn collega Sharlon Candelaria is vanuit ExIT gekomen. Hij maakt schoon en is blij dat hij aan het werk is: “Ik vind het fijn dat SDW de tijd heeft genomen om mij goed in te werken. Nu weet ik wat ik moet doen en waar alles ligt.” Wat zijn werk nog meer leuk maakt? “Er is hier altijd ruimte voor een grapje. Ik kom met een glimlach naar mijn werk en ga net zo vrolijk weer naar huis.”, zegt Sharlon.

Ook het verschil maken?

Wil jij net als SDW het verschil maken?  Ga naar ondernemen010.nl/impactondernemen en zie wat jij kunt doen om Rotterdam mooier en beter te maken.

Sustainable Development Goals

SDW draagt onder andere bij aan de Sustainable Development Goals:
SDG 1: Geen armoede
SDG 8: Waardig werk en economische groei

Ook een goed verhaal? Dan zoeken we jou!

Bij Ondernemen010 zijn we altijd op zoek naar verhalen uit onze mooie stad. Rotterdamse ondernemers met een ‘goed verhaal’, dat als inspiratie voor andere ondernemers kan dienen, vertellen op onze website en socials hun verhaal. Zo maken we het samen in Rotterdam. Heb jij of ken jij een Rotterdamse ondernemer met een goed verhaal? Denk jij dat je andere ondernemers kunt inspireren en verder kan helpen? We komen graag met je in contact! Meld je aan via ondernemen010@rotterdam.nl.

Deel deze pagina