>

Uitkomsten Smart for Good sessie 1/ Ethics of Smart

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Smart for Good: hoe wordt Rotterdam een Smart City zonder dat we in alle clichés en valkuilen stappen? Wolfpack ontwikkelde voor de gemeente Rotterdam een programma waar experts uit de Rotterdamse creatieve scene en vertegenwoordigers van de gemeente aan deelnamen.

De uitkomsten van sessie 1: de Ethiek van Smart

Datatechnologie raakt privacy, macht, transparantie en biases. Het verandert verdienmodellen, het verandert de rol van de mens. En de belangrijkste ethiek wordt bedreven tijdens het ontwerpen van de smart oplossingen. Dit is een groot nieuw onderzoeksterrein waaraan de Erasmus Universiteit, de Hogeschool Rotterdam én de Willem de Kooning Academie werken. En het is een veld waarin designers en kunstenaars een voorsprong hebben.

Tijdens Smart for Good dat op 24 september plaatsvond (met onder meer een keynote van Maaike Harbers, lector A.I. & Society) werd geconcludeerd: het grote probleem is dat mensen nog amper een mening over datatechnologie en smart oplossingen hebben. Dus is het nodig om met tastbare vormen van Smart de straat op te gaan, en werkenderwijs de ethiek van de stadsbewoner te ontdekken.

V2_ en de Hogeschool Rotterdam doen dit al – en dit gaan we groter maken.

Lees ook de eerder gepubliceerde interviews met deze ondernemers en experts:

De komende tijd publiceren we ook de uitkomsten van de sessies '2/ Smart in Public' en '3/ Smart for Profits'.

Dank aan alle aanwezigen: Maaike Harbers, Niels Stamhuis, Michel van Dartel, Martijn Groenewegen, Esmeralde Marsman, Roy Sierens, Erik Roscam Abbing, Iris van Dijk, Lior Steinberg, Jorn Wemmenhove, Jonas Vorwerk, Frank Vieveen, Irma Bergen Bravenboer, Elke Waalwijk van Doorn, Robert Tans, Mattijs Taanman, Mark Bode, Ilhan Ünlü, Marcel Schouwenaar, Wouter Veer, Jan Misker, Bas van Kooperen, Hans Scheepmaker & Rob Schmidt.

Foto's Aad Hogendoorn