Social Return: samenwerken voor een inclusieve arbeidsmarkt

Naast het eigen Social Return-beleid van gemeente Rotterdam, moedigt de gemeente ook andere publieke organisaties aan om hun eigen Social Return-beleid in te voeren. Hiermee zetten we samen stappen naar een inclusievere arbeidsmarkt. Erasmus MC is het eerste academisch ziekenhuis in Nederland dat Social Return integreert in hun inkoop- en aanbestedingsprocessen.
Met Social Return help je mensen die moeite hebben met het vinden van werk. Als bedrijf kun je bijvoorbeeld werkervaring of scholing aanbieden, of deelnemen aan maatschappelijke activiteiten. Zo help je mensen een stap dichter bij de arbeidsmarkt te komen.
Iedereen doet mee
Een baan is meer dan alleen een inkomen; het geeft mensen een doel en zorgt voor een inclusieve samenleving. Als bedrijf profiteer je bovendien van gemotiveerde medewerkers die graag willen groeien. Want iedereen heeft talent! Ze hebben alleen de kans nodig om dat talent te laten zien.
Samenwerking Erasmus MC en gemeente Rotterdam
Op 1 oktober ondertekende Erasmus MC een convenant met de gemeente Rotterdam. Samen zetten zij zich in voor werkgelegenheid voor mensen in een kwetsbare positie. Denk aan extra handen aan bed, werk in de bedrijfskantine, schoonmaak of facilitaire diensten. Deze samenwerking helpt Erasmus MC om hun doel te behalen: 446 banen voor mensen met een arbeidsbeperking in 2026. Deze ondertekening is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen beide partijen, mogelijk gemaakt door het team Social Return-partners van WSP Rijnmond.
In de praktijk
Met het convenant gaat Erasmus MC aan de slag volgens de Social Return-regels van de gemeente Rotterdam. Dit betekent dat bij elke inkoopopdracht een deel wordt ingezet om banen te creëren. Het Coördinatiepunt Social Return staat klaar om advies te geven tijdens het inkoopproces. Ook ondersteunen zij de bedrijven die voor Erasmus MC werken, zodat zij goed invulling kunnen geven aan Social Return.
Koploper
Rotterdam loopt voorop op het gebied van Social Return. In 2023 werden maar liefst 3000 mensen aan een baan geholpen dankzij de behaalde resultaten. De ondertekening van het convenant vindt plaats op 1 oktober, tijdens Diversity Day, een dag die draait om een inclusieve arbeidsmarkt en het creëren van kansen voor talenten van allerlei achtergronden.
Oproep aan partners
Dit convenant is een mooi voorbeeld van hoe een grote werkgever en de gemeente samen de kansen op werk vergroten. We roepen andere organisaties op om ook samen te werken en bij te dragen aan Social Return. Samen zorgen we voor een inclusievere arbeidsmarkt.