SOL R&D
Zonne-energie is essentieel voor energieneutrale gebouwen, maar bij hoge gebouwen is de dakruimte beperkt. Dat vraagt om alternatieve oplossingen. SOL R&D ontwikkelt geïntegreerde, esthetische zonnepanelen voor gevels, die zowel energie opwekken als bijdragen aan het stadsbeeld.

“Een stad vol gebouwen met zwarte, rechthoekige vlakken, daar zit niemand op te wachten”, lacht Max van Dijken, oprichter van SOL R&D. Van Dijken groeide op in het familiebedrijf van zijn vader en tante in vlakglasbewerking en zag mogelijkheden om zonne-energie visueel aantrekkelijker te maken. “Zonnepanelen bestaan in feite uit twee glasplaten met zonnecellen ertussen. Tijdens mijn afstuderen heb ik me verdiept in kleurtechniek voor zonnepanelen, om PV-gevels er mooier uit te laten zien.”
De huidige manier van Building Integrated Photovoltaics (BIPV) is het monteren van zonnepanelen tegen een wand met een beugelsysteem. SOL R&D wil zonnecellen volledig integreren in gevelsystemen, bijvoorbeeld in gedeeltelijk lichtdoorlatende vliesgevels. “Zo benutten we geveloppervlakken optimaal zonder in te leveren op architectonische vrijheid.”
Haalbaarheidsstudie
SOL R&D ontwikkelde al prototypes van gekleurd glas met geïntegreerde zonnecellen. Met hulp van de SES-subsidie werkt het bedrijf nu met een consortium van bouw- en ingenieurspartijen aan een haalbaarheidsstudie voor een gevelsysteem waarin zonnecellen in de randen van glaswerk worden verwerkt. Hierdoor wordt de technologie ook geschikt voor transparante gebouwbeglazing.
“Het doel is om een volledig gevelsysteem te ontwikkelen, waarbij we precies weten hoe het geproduceerd wordt en welke certificeringen nodig zijn”, zegt Van Dijken. “Het eindproduct van de studie is een demonstratiemodel om de elektrische en zonwerende eigenschappen in de praktijk te testen en de esthetische integratie zichtbaar te maken.”
Innovatie in kleurtechniek
Een uitdaging bij esthetische zonnepanelen is dat kleurtoevoeging vaak rendementsverlies veroorzaakt. SOL R&D werkt daarom met interferentiecoatings; een optische techniek waarbij een specifiek deel van het zichtbare licht wordt weerkaatst, terwijl de rest wordt doorgelaten. “Zo kunnen we rijke kleuren creëren, met een energieverlies tussen de 10% en 30% ten opzichte van zwarte panelen. Dit is erg laag vergeleken met andere kleurtechnieken”, legt Van Dijken uit.
Een gebouw met ruim 25.000 vierkante meter geveloppervlak kan jaarlijks ongeveer 1.500 megawattuur aan energie opwekken – dit is genoeg om ongeveer 630 appartementen van stroom te voorzien, en aanzienlijk meer dan met een dakinstallatie. “Door PV in gevels te integreren, komt er veel meer bruikbaar oppervlak vrij.”
Architectonische ontwerpvrijheid
“Wij willen ontwerpvrijheid bieden, zodat niet elk gebouw er hetzelfde uitziet”, zegt Van Dijken. “Rotterdam is altijd een speeltuin geweest voor architecten en vooruitstrevende bouwprojecten. Wij bouwen voort op die traditie door zonnecellen te ontwikkelen als veelzijdig bouwmateriaal. We laten zien dat duurzame energieopwekking geen afbreuk hoeft te doen aan design – integendeel, het kan er juist aan bijdragen.”
Meer over SOL R&D op de website.
Terug naar de beginpagina van SES