STAAIJSTUDIO

  • Inhoudstype:
    • Verhaal

Het starten van een bedrijf is net als autorijden: het rijbewijs zegt niks, je moet het vooral in de praktijk leren. Een bedrijf starten is makkelijk. Maar voldoende inkomen genereren maakt je pas een echte ondernemer. “Het is één grote ontdekkingstocht.”

Beeld nodig om een bedrijf te presenteren

Staaij Studio van Dorothea van der Staaij is een bedrijf dat ondernemers helpt visueel de markt op te gaan. Dorothea gebruikt fotografie, videografie en maakt webdesigns voor haar zakelijke klanten. Volgens Dorothea zijn deze drie beeldvormen nodig om een bedrijf te kunnen presenteren, of het nu startende of bestaande ondernemers zijn. Zij werkt samen met Judith Scholten van het bedrijf Poësis, taalkunstenares en Starter van de Maand maart 2017. Dorothea richt zich volledig op de zakelijke markt maar als het langs komt werkt ze ook voor particuliere opdrachtgevers zoals te zien is op Blokje Rond.

Foto's bij STAAIJSTUDIO

De stap naar een eigen bedrijf

Dorothea werkte voor een camerabedrijf, ze deed daar administratie en boekhouding. Uit interesse is ze aan de fotovakschool begonnen. Toen haar contract niet verlengd werd had ze de opleiding nog niet afgerond, maar ze is er wel mee doorgegaan. Uiteindelijk heeft een leuke klantmanager van de Sociale Dienst haar gemotiveerd een plan te maken voor een eigen onderneming en dat werd direct goedgekeurd.

Rotterdam

“Rotterdam is een fantastische stad om te ondernemen: ik woon hier, ik heb hier een studio, mijn klanten zitten hier.” Dorothea heeft haar studio in een leegstaand schoolgebouw aan de Vondelweg, hartje stad. De ruimte is heerlijk groot en wat belangrijk is: de plafonds zijn hoog. Omdat ze niet elke dag gebruik maakt van haar studio verhuurt ze deze ook aan andere fotografen. Ze deelt de studio met een andere fotograaf om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Tips voor starters

Als zzp-er is het inkomen heel wisselvallig. Dorothea gaat met een nieuw product de markt op, namelijk het onderhoud van WordPress-sites. Hiervoor kunnen ondernemers contracten afsluiten zodat er een vast maandelijks inkomen is. En verder: Dorothea wil nooit meer in loondienst, de vrijheid om zelf de klanten te kunnen uitzoeken wil ze nooit meer kwijt.

Over 5 jaar…

“Mijn grote droom is een studio aan huis, maar het is moeilijk om een goede woon-werkunit te vinden die ook nog eens betaalbaar is.”

Dorothea en de Ondernemersbalie

Tijdens een bijeenkomst van Female Ventures bij CIC in februari kwam het gesprek op het starten van een bedrijf en de tijd die je nodig hebt om de onderneming echt op te zetten.

Deel deze pagina