Stap 1: Bepaal hoe toekomstbestendig jouw bedrijf nu is

  • Inhoudstype:
    • Artikel
  • Thema’s:
    • Digitaal
    • Duurzaamheid
    • Ondernemerschap

Hoe zorg je ervoor dat jij als ondernemer ook morgen, volgende week en over een paar jaar een gezond bedrijf hebt? Het antwoord: zorg dat je flexibel blijft zodat je de snelle veranderingen kunt bijbenen.

Want de wereld waarin we ondernemen verandert razendsnel. Van digitalisering tot social media en van de energietransitie tot hoge energieprijzen: ieder half jaar lijkt er wel iets te veranderen. Terwijl je als ondernemer ook nog gewoon de dagelijkse gang van zaken in de gaten moet houden.

Handig 10-stappen plan

Om het ondernemers makkelijker te maken, is er nu een handig 10-stappen plan. Er zijn in totaal drie fasen: eerst kijk je naar de huidige situatie, dan bedenk je wat mogelijkheden zijn en vervolgens pas je de beste toe én blijf je de boel in de gaten houden. Hier op Ondernemen010.nl leggen we elke week één stap uit. Zet je elke stap, dan ben ook jij klaar voor een succesvolle toekomst als ondernemer! In dit artikel de eerste stap.

Stap 1:
Bepaal hoe toekomstbestendig jouw bedrijf nu is

Deze stap in een notendop: je test in hoeverre jouw bedrijf al klaar is voor de toekomst met de FutureFitTest. Daarnaast stel je een werkgroep samen met een paar betrokken collega’s die je gaan helpen op je reis. Want dit hoef en kun je als ondernemer niet alleen te doen.

De FutureFitTest

Om toekomstbestendig te worden, moet je allereerst weten hoe je ervoor staat. Dat doe je door antwoord te geven op vragen als: ‘Kan ik de komende jaren blijven inspelen op marktontwikkelingen?’ of ‘Hebben mijn medewerkers dezelfde ambities en doelen als ik?’ of ‘Speel ik met mijn bedrijf en hoe ik het run goed in op de trends in de maatschappij?’. De vragen beantwoorden is daarbij niet genoeg, denk vooral ook na over wáárom je ja of nee antwoordt. Ben je zeker van je antwoord? En als je met nee antwoordt: ‘Wat zijn je uitdagingen?’ De vragen helpen je om een gevoel te krijgen waar je met je bedrijf staat.

Betrek er anderen bij

Toekomstbestendig ondernemen hoef je niet alleen te doen. Betrek je medewerkers erbij én als het kan ook mensen van buiten je bedrijf waarvan jij denkt dat ze je verder kunnen helpen. Die mogen kritisch zijn! Bij voorkeur doorloop je met hen alle stappen. In een latere stap wordt helder wat je precies van ze kunt vragen. Tip: denk eerst samen na over een leuke naam voor de werkgroep, dan heb je de eerste uitdaging al achter de rug.

Dit artikel is onderdeel van een serie artikelen over hoe jouw bedrijf in tien stappen klaar bent voor de toekomst.

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen?

Mkb Actieprogramma

Met het Mkb Actieprogramma zetten we stevig in op toekomstbestendig ondernemerschap.  Zo helpen we Rotterdamse mkb’ers niet alleen sterker te worden, maar we bereiden ze ook voor op de toekomst.

Mkb actieprogramma

Meer weten over toekomstbestendig ondernemen en het Mkb Actieprogramma?

Deel deze pagina