Starke Energy

  • Inhoudstype:
    • Interview
  • Thema’s:
    • Duurzaamheid
    • Innovatie
    • Smart Energy Systems

De energietransitie zorgt voor een flinke stijging in het elektriciteitsverbruik. Starke Energy speelt daarop in door de Urban Power Bank op de markt te brengen, ook wel ‘Storage as a service’ genoemd.

Door duurzame energie op te slaan en naar behoefte aan gebruikers te leveren, ontlast deze slimme batterij het conventionele elektriciteitsnetwerk. Wanneer de ‘power bank’ niet in gebruik is, wordt de opslagcapaciteit ingezet op energiemarkten.

Starke Energy heeft software ontwikkeld die bepaalt waar de capaciteit het slimst ingezet kan worden. Met de power bank is een gebouw klaar voor verdere verduurzaming. Bovendien is er meer ruimte voor installatie van zonnepanelen, elektrisch koken en het  aanleggen van laadpalen. De leaseconstructie zorgt ervoor dat het geen investeringskosten voor de klant met zich mee brengt. Een directe besparing op de energierekening dus.

Van gebouw – naar wijkniveau

Met deze innovatie verkent het bedrijf de haalbaarheid voor opschaling naar wijkniveau. Hiervoor zijn zestien testlocaties in Rozenburg geselecteerd bij woningcorporatie Ressort. “Het wordt steeds duidelijker hoe complex de energietransitie is”, legt oprichter en directeur Rolf Bastiaanssen uit.

De investeringen in zonne-energie, elektrisch koken en elektrische voertuigen zijn goed voor het milieu, maar het elektriciteitsnet raakt erdoor verstopt. Met de inzet van de duurzame power bank wordt het net minder belast en levert het een financieel voordeel op voor huurders. “We willen met dit project aantonen dat we het energienet niet alleen in gebouwen, maar ook in wijken groener en stabieler kunnen maken”. De power bank is Future Proof; het zorgt ervoor dat er meer ruimte is om woningen en wijken te verduurzamen.

Aankomend stroominfarct

Rotterdam zet hoog in op verduurzaming. Het gebruik van zonnepanelen en elektrische auto’s wordt sterk gestimuleerd. Rolf verwacht dat het gemiddeld totale verbruik per huishouden zal stijgen naar zo’n 10.000 KWh per jaar. Rolf: “Ondanks dat elektrisch koken en elektrisch rijden groen is, vergt het drie keer zoveel energie als het huidige verbruik.”

Door de inzet van de power bank voorkom je een onbalans in het energiesysteem. “Zo zijn we in staat om de Rotterdamse economie sneller te verduurzamen én we creëren werkgelegenheid voor de Rotterdamse installateurs, die de power banks gaan installeren.”

Deze inhoud is beschikbaar wanneer de cookies geaccepteerd zijn.

Meer informatie

Wil je meer weten over de innovatie van Starke Energy? Klik dan hier.

Deel deze pagina