>
Foto: Viiviana Romeijn

Vanaf 1 juli statiegeld op kleine PET flessen

29 juni 2021

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Maatregelen tegen zwerfafval

Op 1 juli 2021 wordt het statiegeldsysteem uitgebreid. Er komt dan ook statiegeld op kleine plastic flessen van frisdranken en waters.

Lees wat er verandert voor u als producent/importeur, consument of innamepunt.

Op flesjes van minder dan 1 liter komt 15 cent statiegeld. Producenten van de flesjes zijn verantwoordelijk voor de invoering van het statiegeldsysteem. Horeca en kleine bedrijven hoeven de flesjes niet in te zamelen. Per 31 december 2022 komt er ook 15 cent statiegeld op blikjes voor frisdrank, water en bier. Hoe en waar je de blikjes in moet leveren is nog niet bekend. Horeca en kleine verkopers hoeven geen  blikjes in te nemen.

  • Producenten/importeurs zijn verplicht € 0,15 statiegeld te heffen op kleine plastic flessen. Op grote flessen blijft het statiegeld € 0,25.
  • De etiketten van alle statiegeldflessen worden aangepast; er komt een statiegeldlogo en een nieuwe EAN-code op te staan. Zo is het voor consumenten en innamepunten duidelijker welke fles wel en niet meedoet in het systeem.
  • Er komen veel meer innamepunten. Sommige locaties, zoals grotere supermarkten en bemande tankstations langs de snelweg zijn straks verplicht om statiegeldflessen in te nemen. Andere verkooppunten van plastic flessen kunnen vrijwillig statiegeldflessen innemen.
  • Het wordt een open inleversysteem: de consument kan inleveren bij alle innamepunten. Het maakt niet uit waar hij of zij de flessen gekocht heeft.
  • Innamepunten kunnen de flessen handmatig innemen of met een Reverse Vending Machine. Ook kunnen ze ervoor kiezen de flessen te compacteren en verbalen. Ze krijgen dan een hogere vergoeding.
  • De vergoedings- en bijdragestructuur verandert. Hoeveel een innamepunt ontvangt, hangt af van de manier van innemen.

Welke flessen?

Alleen de plastic (meestal pet)flessen van frisdranken en waters vallen in het statiegeldsysteem. Dus niet de flessen van sap of zuivel, of de glazen bierflesjes. Op hervulbare bierflesjes blijft statiegeld zitten; ze kunnen gewoon ingeleverd worden op de gebruikelijke plekken.

Impact: 900 miljoen extra statiegeldflessen

Boven op de 600 miljoen grote statiegeldflessen per jaar komen er zo’n 900 miljoen kleine statiegeldflessen. Het totaal aantal flessen met statiegeld wordt dus meer dan verdubbeld. Dat heeft veel gevolgen voor alle partijen in de keten.

Meer informatie

Op de website https://statiegeldnederland.nl/ lees je wat deze aanpak precies inhoudt en welke maatregelen je kunt nemen.