Steunmaatregelen kabinet voor energie-intensieve mkb’ers

  • Inhoudstype:
    • Nieuws
Bakker vanaf de achterkant die broodjes uitlaad - Beld ondersteunt steunmaatregelen energie-intensieve mkb’ers
Foto: Arnoud Verhey

Naast huishoudens zijn ook bedrijven van klein tot groot hard geraakt door de sterk gestegen energiekosten. Het kabinet heeft zijn onderzoek afgerond naar opties voor gerichte steunmaatregelen aan mkb-ondernemingen, die niet ontkomen aan een hoog verbruik. Voor deze zogenoemde energie-intensieve mkb’ers, zoals bakkers, komt de steunmaatregel Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK). Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over het opzetten van de TEK.

Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK)

De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. De steunmaatregel bestaat dan uit een deel van de kostenstijging dit jaar en in 2023. HMKB-ers die veel energie verbruiken om hun werkzaamheden te doen, ontvangen dan steun ter grootte van een nog te bepalen percentage van de stijging van de energieprijs (gas en elektra). Kleinere kantoren en zzp’ers kunnen net als huishoudens gebruik maken van het tijdelijke prijsplafond, de zogenoemde kleinverbruikersregeling.

Voorwaarden TEK

Het kabinet verwacht de voorwaarden van de TEK qua doelgroep, het totale budget, de percentages en de maximale steun per onderneming op korte termijn bekend te kunnen maken. Houdt dus de website van de Rijksoverheid in de gaten.

Heb jij geldzorgen?

Veel ondernemers hebben geleden onder de coronamaatregelen. Nu komen daar de hoge kosten voor energie en grondstoffen nog eens bij. De gemeente Rotterdam en de landelijke overheid denken na over regelingen waarmee ze ondernemers in nood kunnen helpen. Op deze pagina vind je een overzicht van bestaande regelingen en tips waarmee je misschien bent geholpen.

Belangrijke informatiepunten

RBZ

Heb je (financiële) problemen, ondanks de financiële coronaregelingen van de Rijksoverheid? Heb je schulden opgebouwd en lukt het je niet deze schulden aan te pakken? Wil je stoppen met jouw onderneming? Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) kan jou ondersteunen en adviseren. Je kan een afspraak met RBZ maken voor een telefonisch spreekuur. Kies 2 in het keuzemenu.

De Ondernemersbalie

Deel deze pagina