Studenten denken mee aan ontwikkeling Merwe Vierhavens
Op 26 april begon een unieke samenwerking tussen de Hogeschool Rotterdam, het Programmabureau M4H, de Mannen van Schuim, de Voedseltuin en het Keile Collectief. Samen vormen deze groepen het Leerwerkgemeenschap M4H. Docenten, lectoren en studenten van de Hogeschool Rotterdam gaan samen met deze partijen werken aan vraagstukken rondom het te ontwikkelen gebied Merwe Vierhavens.
Voor het Leerwerkgemeenschap M4H werd gelanceerd zaten 100 derdejaarsstudenten van het Instituut voor de Gebouwde Omgeving twee weken lang in een ‘pressure cooker’. Hier werkten zij aan vraagstukken rondom de vernieuwing van het Merwe Vierhavengebied in Rotterdam-West. De studenten werken multidisciplinair samen met ondernemers, het programmabureau M4H, de gemeente Rotterdam en andere partijen voor concrete oplossingen.
Proeftuin van de toekomst
“We zien de Merwe Vierhavens als een proeftuin van de toekomst. Alle opgaves van de stad Rotterdam komen hier samen: bodemsanering, het verduurzamen van de haven, industrieel erfgoed, sociale vraagstukken. Je kunt hier het hele onderwijs op loslaten,” vertelt Walter de Vries, één van de betrokkenen vanuit de gemeente. “Het terrein ligt nu nog grotendeels braak.”
Rico Zweers (de Mannen van Schuim) kocht één van de panden op de werf en wil er een café openen. Het pand dateert uit 1910 en heeft verschillende functies gehad: een gecondenseerde melk fabriek, een plakbandmachine en kunstenaarsateliers. “De kunstenaars bepalen het DNA van het gebied”, aldus Rico.
Aan de achterzijde is er een getijdenpark aangelegd waar het water vrijelijk kan stromen. “Dit wordt straks een onderdeel van de stad. De ramen in de fabriek van Kunst & Complex worden straks deuren, zodat je vanaf het terras met de Watertaxi naar het centrum kan reizen.”
Ietsje verderop ligt de voedseltuin, de groenten die er groeien worden gebruikt voor de Rotterdamse voedselbank. Eigenaar Eric Sterk liet de studenten meedenken over hoe de tuin toekomstbestendig gemaakt kan worden. “We hebben mazzel gehad”, vertelt Eric. “We hadden studenten die ons concept goed doorhadden en goed snapten wat er in dit gebied aan die hand is. Juist het feit dat de studenten allemaal een andere achtergrond hebben, draagt daar aan bij.“
Interdisciplinair werken loont
Het project levert interessante inzichten en resultaten op, omdat de studenten multidisciplinair werken en allemaal een andere achtergrond hebben. Sommige ideeën hebben bijvoorbeeld een uitgebreide financiële onderbouwing. “Dat krijg je als je vastgoedstudenten erbij zet, die denken na over de euro’s”, zegt Gert-Joost Peek, lector gebiedsontwikkeling en transitiemanagement.
De pressure cooker die op vrijdag 26 april eindigde, is het startschot van de leerwerkgemeenschap M4H. Al tien jaar werken de HR, ondernemers uit het gebied en de gemeente samen. De leerwerkgemeenschap moet die samenwerking intensiever en frequenter maken. f
De studenten werken hier aan hun eigen toekomst
Katrijn Kliphuis, betrokken vanuit de gemeente Rotterdam
Multidisciplinair werken in de toekomst
Voor Wijnand van den Brink, lid van het college van bestuur van de Hogeschool Rotterdam, smaakt het project naar meer. “Ik ben hier een groot voorstander van, ook bij andere opleidingen en disciplines binnen de Hogeschool Rotterdam”, zegt Van den Brink. “Dit is exact waar de strategische agenda over gaat. We willen doorgroeien naar meer van dit soort initiatieven.”
In de toekomst hoopt Van den Brink dat de projecten ‘nog multidisciplinairder zijn’ dan dit startschot. “Het gaat nu om studenten die allemaal vanuit verschillende opleidingen binnen het Instituut voor de Gebouwde Omgeving komen. Het idee is dat we dit ook met studenten van andere HR Instituten doen, zoals de Willem de Kooning of studenten met een sociale of economische achtergrond. Dat maakt het nog sterker.”