Succesvol Ondernemen010 Live! brengt ruim 250 Rotterdamse ondernemers samen

 • Inhoudstype:
  • Nieuws
 • Thema’s:
  • Arbeidsmarkt
  • Duurzaamheid
  • Ondernemerschap
  • Regelen

Op een zonnige ochtend op 1 februari kwamen meer dan 250 gedreven ondernemers bijeen in het historische Hulstkampgebouw voor het ondernemersevent Ondernemen010 Live!, georganiseerd door de gemeente Rotterdam en MKB Rotterdam Rijnmond. Dienstverlening voor ondernemers, impact maken en toekomstbestendig ondernemen stonden onder meer centraal bij de sprekers, de workshops en op de informatiemarkt.

Foto: Bas Czerwinski

Quick wins voor ondernemers

“Over de dienstverlening voor ondernemers gaan we als gemeente Rotterdam letterlijk met ondernemers in gesprek. We willen van ondernemers zelf horen hoe we de dienstverlening kunnen verbeteren. Ik ga daarom ook regelmatig bij ondernemers op werkbezoek,” aldus wethouder Robert Simons, die de gasten hartelijk verwelkomde. “Een groot deel van Rotterdam maakt zich zorgen om het klimaat. Een groot deel van de Rotterdamse ondernemers maakt zich ook zorgen over de energierekening. Daar proberen we op in te spelen met ‘quick-wins’ waarbij het mes aan twee kanten snijdt. Bijvoorbeeld met onze duurzaamheidsvouchers en de klusbus. De gemeente heeft geen koffer met geld, maar we kunnen soms wel het verdienmodel van sommige ondernemers een beetje vergroten.”

De maatschappelijke waarde van het mkb is groot

Ook Pieter van Klaveren, voorzitter van MKB Rotterdam-Rijnmond, benadrukte het belang van toekomstbestendig ondernemen. “Nadenken over toekomstbestendig ondernemen is belangrijk, dat vinden we allemaal. Maar we moeten ook goed nadenken over het tempo waarin we inspelen op ontwikkelingen. Ondernemers moeten in staat gesteld worden om vandaag te kunnen leveren, maar ook over 30 jaar nog te kunnen ondernemen.” Verder liet hij zien dat uit een onderzoek naar brede welvaart blijkt dat de maatschappelijke waarde van het mkb groot is. Het mkb zorgt voor 71% van de werkgelegenheid. En het mkb zorgt voor regionale binding. 60% van de mkb’ers koopt hun producten en diensten namelijk zoveel mogelijk lokaal. 75% doet aan sponsoring of ondersteuning van o.a. lokale sportclubs, festivals, buurthuizen. Het mkb is de economische en sociale motor van de samenleving.”

Samen kunnen mkb’ers veel bewerkstelligen

Spreker Veronique Willems van SMEunited/MKB Europa vertelde over haar rol in Europa om de belangen van de mkb’ers te behartigen. “Het mkb bestaat uit vele kleine bedrijven. Dat geeft soms het gevoel dat je als individuele ondernemer geen invloed hebt. Maar samen kun je je verenigen en veel bewerkstelligen. Laat je dus horen wat je nodig hebt, bijvoorbeeld via MKB Rotterdam Rijnmond!” benadrukte ze.

Slimme ondernemers: visie en actie

De verhalen van ondernemers Marcel Baanen van Bon Bon Catering & Events en Laamia Elyounoussi van Schone Zaak raakten de kern van ondernemerschap, van het belang van samenwerking en flexibiliteit tot het koesteren van jong talent en maatschappelijke betrokkenheid. Marcel Baanen verloor zijn levenswerk toen zijn pand afbrandde. Hij bouwt het momenteel opnieuw op en betrekt daarbij ook zijn jonge medewerkers. “Luister naar jongeren. Betrek ze erbij, kijk hoe zij naar nieuwe zaken kijken – dat werkt verhelderend. De wereld verandert constant, en daar moet je op blijven anticiperen.” Laamia Elyounoussi over haar schoonmaakbedrijf: “Schoonmaak is een instapfunctie. We koppelen medewerkers aan een buddy. Ze leren, werken, groeien en uiteindelijk stromen ze door naar een andere functie binnen Schone Zaak. Of daarbuiten. We zorgen voor onze mensen. Op het werk, maar ook in hun thuissituatie. Het ziekteverzuim is nog nooit boven de 1% gekomen. We hebben nog nooit acquisitie voor nieuw personeel gedaan.”

Verdieping tijdens de workshops

Na de keynotes konden de ondernemers zich verdiepen tijdens de workshops. “Versterk samen met jong talent de positie van jouw bedrijf,” luidde het advies van de Digiwerkplaats Rijnmond tijdens hun workshop, waarbij ze de kracht van samenwerking tussen ervaren ondernemers en jonge talenten benadrukten. Tijdens de workshop Inkoop door Bas van Oosterom van de gemeente Rotterdam kregen deelnemers de tip dat aanbestedingen van de overheid worden aangekondigd op www.Tenderned.nl. Maar aankondigingen van de gemeente Rotterdam vaak al wat eerder op de Rotterdamse aanbestedingskalender. Carolien Wersch, directeur Voorgoed Agency, liet zien hoe je als ondernemer impact kunt maken. “Er zijn zoveel openstaande vacatures, terwijl er ook een enorm onbenut arbeidspotentieel is. Het is daarom het overwegen waard om diversiteit mee te nemen in je aannamebeleid. Je bedrijf krijgt er ook een positiever imago door en je boort zo nieuwe doelgroepen aan.” Tijdens de workshop Toekomstbestendig ondernemen maakten de deelnemers kennis met een praktische manier om hun bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Er is een manier om dit meer methodisch te doen. Zo krijg je concretere antwoorden op vragen als: waar sta ik met mijn bedrijf? Wat is mijn droomscenario? Hoe kan ik dit uitvoeren en onderhouden? Zo breng je je ontwikkelpunten in beeld en kun je strategische keuzes maken voor de toekomst van je onderneming.

Een schat aan waardevolle informatie en contacten

De informatiemarkt bood een schat aan waardevolle informatie en contacten voor ondernemers. Ondernemers konden er terecht met al hun ondernemersvragen bij de maar liefst 30 gemeentelijke afdelingen / initiatieven en partners. Bijvoorbeeld bij de Ondernemersbalie die er haar 40-jarige jubileum vierde. Verder kwamen de volgende thema’s aan bod: Vergunningen & regelgeving, Geldzaken en subsidies, Netwerkpartners, Toekomstbestendig ondernemen en Impact ondernemen. Zo kun je als ondernemer bijvoorbeeld nog duurzaamheidsvouchers aanvragen en of subsidie ontvangen voor zero emissie trucks. Meer informatie over subsidies en diensten van de gemeente en partners vind je in de digitale goodiebag.

Veel ondernemers gaven aan dat ze veel nieuwe inspiratie en connecties hadden opgedaan tijdens Ondernemen010 Live!. Bekijk de aftermovie, foto’s en digitale goodiebag van Ondernemen010 Live!.

Laat van je horen!

Wil je verder met ons meedenken hoe we de ondernemersdienstverlening kunnen verbeteren, heb je nog ideeën of vragen? Wil je meedenken over nieuw beleid? Laat het ons weten via ondernemen010@rotterdam.nl. Of vul de enquête over onze dienstverlening in. Bedankt alvast voor de moeite!

Deel deze pagina