>

Next Aviation Symposium: blik op de luchtvaart van de toekomst

Vertalen

Translate

Use Google to translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hoe ziet de luchtvaart van de toekomst eruit? En welke impact heeft duurzame luchtvaart op ons gedrag, de regio en de sector? Daarover ging het Next Aviation Symposium op Rotterdam The Hague Airport.

Het symposium werd 14 november georganiseerd door de stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport (RHIA), een initiatief van de gemeente Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport. De Rotterdamse wethouder Barbara Kathmann (Economie) en CEO Dick Benschop van de Royal Schiphol Group openden het symposium.

Broedplaats voor innovaties

Kathmann: “Ik ben blij met de samenwerking in de stichting RHIA. De airport is een broedplaats en proeftuin voor innovaties die de luchtvaart duurzamer gaan maken. Zo vergroten we de sociaal-economische betekenis van de luchthaven voor de regio. Dat past helemaal in onze ambitie om een duurzame, internationaal concurrerende regio te worden. Met een intensieve samenwerking tussen steden, overheid, bedrijven, haven, luchthaven en kennisinstellingen.”

Volledig circulair geproduceerde brandstof

Aandacht ging onder meer uit naar het consortium ‘Renewable Jetfuel from Air’, dat de tussentijdse resultaten presenteert van hun studie naar synthetische en circulaire kerosine. Het gaat om een demonstratiefabriek, waarmee een belangrijke stap wordt gezet richting grootschalige productie van duurzame brandstof. De fabriek draait 100% op duurzame elektriciteit en maakt van pure CO2 (uit de lucht) en water volledig circulaire kerosine.

Innovaties in de regio werden besproken tijdens een paneldiscussie tussen Allard Castelein (Havenbedrijf Rotterdam), Ron Louwerse (Rotterdam The Hague Airport), Christoph Gebald (Climeworks) en Michael Haid (EDL). Ook gaf Henri Werij van de Faculteit voor Luchtvaart en Ruimtevaarttechniek van TU Delft inzicht in de ontwerpopgave van Next Aviation.

Opening Fieldlab Next Aviation

Tijdens het symposium opende de Haagse wethouder Saskia Bruines (Kenniseconomie) het Fieldlab Next Aviation. Dat is vanaf vandaag de nieuwe thuishaven van de Citation, het onderzoeksvliegtuig waarmee de TU Delft en Koninklijke NLR, vanaf Rotterdam The Hague Airport samenwerken aan innovaties in de luchtvaart.

Miranda Janse, de onlangs aangetreden directeur van de stichting Rotterdam The Hague Innovation Airport, verwelkomde ook drie nieuwe partners: TU Delft, NLR en Havenbedrijf Rotterdam. Zij ondertekenden een convenant waarmee ze hun samenwerking aan innovatie te bekrachtigen.